• Посилання скопійовано

Як обліковувати нестачу товару при експорті?

Підприємство планує експортувати олію. Право власності за договором переходитиме на складі покупця згідно з фактично вивантаженою олією за показниками зважування покупцем, за яку і буде оплата. Але завантажують в цистерни і зазначають в митній декларації більшу кількість, на яку складають і ПН. Різниця є осадом (фуз олійний). Осад потім вимивають під час підготовки цистерни для імпорту продукції. Як відобразити це в бухгалтерському та податковому обліках?

Визнання доходу від продажу

Згідно з пп. 8 НП(С)БО 15, дохід (виручка) від реалізації продукції визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:

  • покупцеві передані ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);
  • підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);
  • сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;
  • є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

В даній ситуації ці умови виникають в момент отримання товару покупцем на своєму складі. Причому оскільки за договором кількість продукції визначається за даними зважування на складі покупця, то саме така кількість і вважається фактично поставленою, за яку здійснюється оплата за договором. 

Таким чином, підприємство відображає бухгалтерські записи з визнання доходу (Дт 362 Кт 702) лише на дату отримання олії покупцем на складі покупця, в кількості і сумі, визначеній на момент приймання товару покупцем.

До моменту надходження на склад покупця відвантажений товар продовжує обліковуватися на балансі підприємства-продавця на окремому аналітичному рахунку до субрахунку обліку запасів, наприклад, 28 (товар в дорозі) тощо.

 

Собівартість проданого товару та різниця у масі товару

Наприклад, відвантажили в одній цистерні 24 тонни, а покупець прийняв 23,6 тонн. Різниця у масі складає 0,4 тонни. Обсяг продажу, за яким відображено дохід на дату прийняття товару покупцем (Дт 362 Кт 702) складає 23,6 тонн. Таким чином, і на собівартість продажу (Дт 90 Кт 28) списується 23,6 тонн.

А що робити з різницею 0,4 тонни?

Однозначної відповіді на це питання немає. Виходячи з суті описаної ситуації, зазначена різниця не є нестачею. По суті це технологічна різниця, яка об’єктивно виникає в описаній ситуації і позбутися її неможливо. Згідно договору покупець окремо не оплачує таку різницю, вона повинна списуватись за рахунок підприємства-постачальника. Але по суті така різниця погашається за рахунок коштів, отриманих від продажу олії.

З огляду на такі міркування зазначена різниця є, на наш погляд, витратами на збут і списується на рахунок 93.

Єдиний момент: для того, щоб вважати таку різницю витратами на збут, вона має бути обґрунтована технічними стандартами на перевезення олії, має бути зазначена в експортному договорі. Також має бути документ про залишок фузу в цистернах після вивантаження олії на складі покупця та документ про вимивання фузу під час очищення цистерни.

Якщо такого технічного обгрунтування немає, то і немає достатнього документального підтвердження про допустимість такої різниці. Тоді, на наш погляд, таку різницю для облікових цілей слід розглядати як втрати понад встановлені норми, яку списують на субрахунок 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей».

Повторимося, що ми навели власний погляд на цю ситуацію.

Але слід сказати, що в Україні регулювання питань методології бухгалтерського обліку віднесено до відання Мінфіну. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним звернутися до Мінфіну для отримання консультації з цього питання.

Як направити звернення, можна прочитати на сайті Мінфіну тут.

 

ПДВ

Про особливості оподаткування ПДВ при експорті товару ми писали тут.

Відповідно до пп. 189.17 ПКУ, базою оподаткування при експорті товарів є договірна (контрактна) вартість товарів, зазначена в митній декларації, оформленій відповідно до вимог Митного кодексу. 

Таким чином, якщо за даними митної декларації відвантажено 24 тонни олії за відповідною договірною ціною, то саме на таку кількість і вартість і складається ПН та реєструється в ЄРПН.

Якщо вартість експортованих товарів зменшилася, підприємство може письмово звернутися до митних органів з проханням внесення змін до митної декларації шляхом оформлення митним органом аркуша коригування, згідно з пп. 33 – пп. 38 Положення №450.

Якщо митний орган оформить такий аркуш, на дату такого оформлення слід скласти РК до ПН, та зареєструвати в ЄРПН, відобразивши в декларації з ПДВ того періоду, в якому оформлено аркуш коргування і скаладено РК до ПН, за умови його своєчасної реєстрації.

У разі, якщо аркуш коригування не буде оформлено, підстав для складання РК до ПН, складеної на дату оформлення митної декларації, немає.

Так само консультує ДПС в ІПК від 22.06.2022 р. №835/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Але в розглядуваній ситуації, на наш погляд, навряд чи митний орган оформить аркуш коригування, адже немає достатніх документальних підтверджень і підстав для зменшення кількості і вартості продукції в митній декларації. Таким чином, не буде і підстав для коригування ПН, складеної на підставі митної декларації.

 

Валютний контроль

Це питання ми розглядали тут.

Там зазначалося, що якщо сума різниці є меншою, ніж 400 000 грн, банком буде завершено здійснення валютного нагляду навіть якщо нерезидент сплатить суму меншу, ніж передбачалось першочерговою домовленістю.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    16.04.202411
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    16.04.202413
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202413
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202425