• Посилання скопійовано

Безоплатне передання списаних МШП в експлуатацію: що в обліку?

Підприємство вже рік перебуває в стані простою. Зараз воно скорочує діяльність і передає на благодійність (через благодійні організації) різні ТМЦ. Планується передача МШП, які були передані в експлуатацію більше року тому і обліковуються на забалансовому рахунку по кількості. Як оформити та відобразити це в обліку?

Документальним підтвердженням надання благодійної допомоги у вигляді ТМЦ можуть бути такі документи (в комплексі):

  • Лист-клопотання від одержувача (благодійної організації, лікарні, школи, місцевої ради тощо) – за його наявності. У листі може зазначатися, яку саме допомогу потребує отримувач: грошові кошти (можливе зазначення цілей, на які потрібні кошти), певні товари або послуги тощо. В даному випадку в листі можна зазначити потребу в МШП, що плануються до передачі. Такий лист складати не обов’язково, він свідчить лише про ініціативу та потреби отримувача благодійної допомоги;
  • Наказ керівника підприємства про надання благодійної допомоги – складається обов’язково як підстава для проведення цієї госпоперації. У наказі слід навести максимальну інформацію про надання допомоги: форма допомоги (в даному випадку – ТМЦ, а саме МШП), цілі надання допомоги (якщо вони є) та номенклатура ТМЦ;
  • Первинні документи, які свідчать про передачу ТМЦ отримувачу. Це може бути накладна на ім’я отримувача або акт списання ТМЦ.

Відповідно до п. 23 НП(С)БО 9, вартість малоцінних  та  швидкозношуваних  предметів,  що передані   в   експлуатацію,   виключається   зі   складу  активів (списується  з  балансу)  з  подальшою  організацією  оперативного кількісного  обліку  таких  предметів  за  місцями  експлуатації і відповідними особами протягом строку їх фактичного використання. 

У запитанні йдеться про МШП, які вже передані в експлуатацію, списані з балансу і тепер обліковуються за місцями  експлуатації  по кількості. Тож в бухобліку передання таких МШП вже не відображається, а в обліку за  місцями  експлуатації відображається їх вибуття на підставі вищезазначених документів – накладної або акту.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.202410
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202413
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.20247
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 058
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202445