• Посилання скопійовано

Безоплатна роздача алкогольних напоїв: акциз та податкові наслідки

Підприємство - виробник алкогольної продукції. Має оптову ліцензію на реалізацію алкогольних напоїв. Роздрібної ліцензії не має. Чи може свою продукцію надати як подарунок працівникам або партнерам перед святами? Як відобразити в бухобліку? Які податкові наслідки? Потрібно нараховувати та сплачувати акцизний податок?

Чи потрібна ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями?

Так, потрібна. Підстави такі:

Відповідно до ст. 1 Закону №481, роздрібна торгівля визначена як діяльність з продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання  (у тому числі іноземних суб’єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування.

Роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) тощо може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю (ст. 15 Закону №481).

Згідно із пп. 14.1.202 ПКУ продаж (реалізація) товарів – будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів.

Отже, при розповсюдженні алкогольних напоїв шляхом безоплатного їх надання споживачеві право власності на них переходить до споживача. Тому такі операції розглядаються як операції з продажу і можуть здійснюватись лише за наявності ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями.

Такий самий висновок читаємо у відповіді податкової на питання в категорії 113.03, ЗІР: «Чи потрібно придбавати ліцензію на реалізацію алкогольних напоїв та тютюнових виробів, якщо СГ планує під час проведення рекламної акції (презентації) безоплатно розповсюджувати алкогольні напої (тютюнові вироби)?».

 

Чи потрібно виробнику нараховувати акцизний податок?

На наш погляд, так, потрібно. І ось чому:

Відповідно до пп. 213.1.1 ПКУ об'єктами оподаткування є операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції).

Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ реалізація підакцизних товарів (продукції) - будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Відповідно до пп. 216.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань щодо підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, є дата їх реалізації особою, яка їх виробляє, незалежно від цілей і напрямів подальшого використання таких товарів (продукції), крім випадків, зазначених у статтях 225 та 229 цього Кодексу.

Розглядуваної ситуації немає у винятках ст. 225 і 229 ПКУ, тому у виробника на дату безоплатної передачі алкогольних напоїв виникає зобов’язання із сплати акцизного податку.

А от «роздрібний» акциз за ставкою 5% тут не виникає, тому що немає розрахункової операції – докладніше про це див. тут.

 

Як відобразити в бухобліку?

Безоплатну передачу продукції відображають проведення:

  • Дт 949 Кт 26 – на собівартість продукції;
  • Дт 949 Кт 641 – нарахування ПЗ з ПДВ.

 

ПДВ

Операція безоплатної передачі товарів відноситься до операцій постачання. А тому оподатковується ПДВ в загальному порядку.

База оподаткування визначається згідно з пп. 188.1 ПКУ – за договірною вартістю, але не нижче звичайної ціни.

В даній ситуації звичайна ціна – це ринкова ціна, тобто, ціна, за якою підприємство продає продукцію.

А договірна ціна тут – 0 грн.

Таким чином, потрібно виписувати дві ПН – одну на договірну ціну – 0 грн, другу на суму перевищення звичайної (ринкової) ціни над договірною ціною. Фактично така сума перевищення дорівнює розміру ринкової ціни. Про особливості складання ПН в цій ситуації можна прочитати тут, тут, тут.

 

Податок на прибуток

Вартість безоплатно переданих товарів зменшить фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо підприємство коригує на податкові різниці, то слід застосувати різницю за пп. 140.5.10 ПКУ.

Відповідно до пп. 140.5.10 ПКУ, фінрезультат до оподаткування збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг):

  • особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб, які є платниками податку на доходи фізичних осіб),
  • платникам податку, які є пов’язаними особами (у разі якщо отримувачем фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) задекларовано від’ємне значення об’єкта оподаткування за податковий (звітний) рік, що передує року, в якому отримано таку безповоротну фінансову допомогу (безоплатно надані товари, роботи, послуги), за умови що така допомога була врахована у складі витрат при визначенні фінансового результату до оподаткування), та
  • платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до пункту 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ,
  • крім безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, для яких застосовується положення пп. 140.5.9 ПКУ.

Отже, якщо товари (продукція) передані працівникам (фізособам, які є платниками ПДФО) та іншим фізособам, то зазначена різниця не застосовується.

Якщо товари (продукція) передані юрособам неплатникам податку на прибуток, то різниця застосовується.

Якщо продукція передана юрособам платникам податку на прибуток, то різниця застосовується тільки якщо такі юрособи є пов’язаними особами і дотримуються критерії, наведені в пп. 140.5.10 ПКУ.

 

ПДФО, ВЗ, ЄСВ

У разі передачі продукції працівникам у працівників виникає дохід, як додаткове благо. Тому з такого доходу слід утримати ПДФО, ВЗ.

Детально про це тут.

Але якщо оформити як передачу подарунків, то при передачі таких подарунків у 2022 році в розмірі не вище 1500 грн. така сума не оподатковуватиметься ПДФО і ВЗ. Оподатковуватиметься тільки сума перевищення. Детально тут.

Такі самі правила щодо оподаткування діють при передачі продукції фізособам непрацівникам підприємства.

Поряд з цим вартість безоплатно наданої працівникам продукції буде базою для нарахування ЄСВ. Детально тут. А при передачі продукції непрацівникам ЄСВ не нараховується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»