• Посилання скопійовано

Бухоблік оплати від клієнтів, якщо інформація про платників в кінці місяця

Компанія (ЄП, 2%), яка надає послуги інтернет, телебачення, уклала договір про приймання платежів від абонентів (фізосіб) з фінкомпанією. Всі отримані оплати фінкомпанія перераховує на рахунок компанії наступного робочого дня. Але акт про такі оплати надає останнім днем місяця. Я відобразити в обліку?

Бухгалтерський облік

Отже, компанія надає послуги фізособам. В кінці кожного місяця потрібно відображати дохід від наданих послуг, в розрізі кожного абонента на субрахунку 361: 

  • Дт 361 Кт 703 – надано послуги;
  • Дт 703 Кт 791 – дохід від послуг віднесено на фінрезультати;
  • Дт 23 Кт 13, 20, 631, 651, 661, 91 тощо – понесені витрати, пов’язані з наданням послуг, які включаються до виробничої собівартості послуг;
  • Дт 903 Кт 23 – списана виробнича собівартість наданих послуг;
  • Дт 791 Кт 903 – собівартість реалізації віднесена на фінрезультати.

Що стосується отриманих оплат від абонентів, у компанії мають бути дані конкретно про оплату кожним абонентом, щоб закрити заборгованість таких абонентів на субрахунку 361.

З питання можна зрозуміти, що отримані від абонентів кошти фінкомпанія перераховує компанії одним платежем. На цей момент у компанії немає інформації, хто скільки заплатив.

А в останній день місяця фінкомпанія надає Акт наданих послуг, в якому йде розшифровка оплат за кожним абонентом. 

Ці операції можна відобразити проведеннями:

  • Дт 311 Кт 681 – отримані кошти оплат абонентів одним платежем від фінкомпанії;
  • Дт 681 Кт 361 – оплати рознесені за абонентами на підставі Акту фінкомпанії, виписаного останнім днем місяця.

 

Єдиний податок (2%)

Доходом платника єдиного податку є для юридичної особи - будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) (пп. 2 п. 292.1 ПКУ).

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі (п. 292.6 ПКУ).

Таким чином, до складу оподатковуваного доходу розглядуваний дохід буде віднесено компанією на дату отримання коштів від фінкомпанії. 

При цьому, якщо фінкомпанія утримує свою комісію з таких оплат, дохід платника ЄП визнається у повній сумі, яку повинен був заплатити клієнт. Додатково на тему обліку утриманої комісії читайте туттут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»