• Посилання скопійовано

Чи можна перевести ОЗ з однієї юрособи на іншу без податкових наслідків?

Є три юрособи зі спільним власником. Чи можна перевести основні засоби з однієї юрособи на іншу без податкових наслідків, адже власник цих осіб один?

Перевести ОЗ з однієї юридичної особи на іншу можна декількома способами:

  • Продати за плату;
  • Передати безкоштовно;
  • Внести в статутний або додатковий капітал.

У кожному з варіантів ОЗ змінюють свого власника – юридичну особу.

Ми розглянемо лише варіанти продажу та безоплатного передання, оскільки внесення ОЗ в капітал потребують змін у структури власності групи підприємств.

Оскільки в даному випадку відбувається перехід права власності на ОЗ від платника ПДВ до іншої особи, то нарахування податкових зобов’язань з ПДВ у надавача буде в будь-якому випадку.

Про нарахування ПДВ при безоплатному переданні ОЗ ми писали тут.

Операції з безоплатного надання ОЗ прирівнюються до їх постачання, а отже, є об’єктом оподаткування ПДВ (на підставі п. 185.1 та пп. 14.1.191 ПКУ). База оподаткування за ними визначається згідно з п. 188.1 ПКУ – якщо безоплатно надаються необоротні активи (ОЗ та НА), то базою оподаткування буде їх залишкова вартість.

При нарахуванні ПДВ слід скласти ПН та зареєструвати їх в ЄРПН:

  • одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання (тобто, нульову),
  • іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/балансової (залишкової) вартості/звичайної ціни над фактичною (нульовою в цьому випадку) ціною.

У податковій накладній, складеній на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання у графі 7 (ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ) та у графі 10 (обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ) зазначається «0», графа 11 (сума ПДВ) не заповнюється, нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються.

Інші графи такої податкової накладної заповнюються в загальному порядку.

У податковій накладній (у тому числі зведеній), яка складена на суму такого перевищення, робиться позначка 15 – Складена на суму перевищення бази оподаткування. Така ПН покупцю не надається. У рядках, відведених для даних покупця, продавець фіксує власні дані.

У графі 2 наводиться опис (номенклатура) товарів продавця і зазначається: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання».

Про це ми писали тут.

У разі продажу за ціною нижче залишкової вартості ПДВ все одно буде нараховуватись на базу не нижче залишкової вартості ОЗ.

Як безоплатне передання ОЗ, так і продаж за плату відображаються в бухобліку сторін за загальними правилами.

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінрезультату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінзвітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Якщо підприємство не застосовує податкові різниці, то така операція впливає на об’єкт оподаткування лише за правилами бухобліку (балансова вартість реалізованих ОЗ списується на витрати (рахунок 943), а отримана сума доходу відповідно включається до доходу (рахунок 712)). Тобто бухоблік в такому випадку не буде відрізнятися від обліку при продажу ОЗ. Про бухоблік продажу ОЗ на прикладі трактора читайте тут>>

Зверніть увагу, що тут розглянуто облік суми ПДВ, яка нараховується з фактичної продажної ціни ОЗ.

Якщо підприємство застосовує податкові різниці, то відповідно до пп. 138.1 та 138.2 ПКУ:

  • фінрезультат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів або нематеріальних активів, визначеної відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;
  • фінрезультат до оподаткування зменшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів або нематеріальних активів, визначеної з урахуванням пп. 138.3 ПКУ.

У разі безоплатного передання ОЗ дохід у надавача не виникає.

Продаж ОЗ за плату спричиняє стандартні наслідки – доходи і податкові зобов’язання з ПДВ у продавця, і витрати на придбання ОЗ та податковий кредит з ПДВ – у покупця.

Нажаль, передати ОЗ з однієї юрособи на іншу без податкових наслідків не можна. Те, що це пов’язані особи, які мають спільного власника, на оподаткування не впливає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»