• Посилання скопійовано

Як виправити помилки в рядках 1135 та 1625 балансу?

Якими записами виправити завищену суму в балансі у рядках 1135 (дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом) та 1625 (кредиторська заборгованість за розрахунками зі страхування) за минулі періоди?

У рядку балансу 1135 відображається дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом (дебетове сальдо субрахунків 641 і 642), а у рядку 1625 – кредиторська заборгованість за розрахунками зі страхування (кредиторське сальдо рахунку 65). При цьому сальдо цих рахунків і субрахунків має бути розгорнутим. 

Якщо в цих рядках відображені завищені суми, і ця помилка належить до минулих періодів, то виправити її потрібно за правилом п. 4 П(С)БО 6 - виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку). 

Перед виправленням помилки слід з’ясувати, з якої причини виникли завищені суми у рядках 1135 та 1625 балансу, чи не зачепила ця помилка інші рядки балансу. 

Наприклад, зайва дебіторська  заборгованість за розрахунками з бюджетом могла виникнути у минулих роках через неправильне відображення в обліку розрахунків з контрагентами: приміром, замість платежу на користь  контрагента віднесли оплату на рахунок бюджету: замість Дт 631 Кт 311 зробили запис - Дт 641 Кт 311. Тоді слід зробити звірку з таким контрагентом і виправити записи на рахунках 641 та 631: Дт 631 Кт 641. Одночасно виправляються і суми в рядках балансу 1135 та 1130 або 1615. В цій ситуації виправлення відбувається між рядками балансу без коригування сальдо нерозподіленого прибутку. Це лише один з прикладів ситуації, яка могла призвести до неправильних залишків. В реальності може бути безліч причин, з яких виникають помилки в балансі.

Отже, якщо вдасться знайти причину помилки і відповідно ті статті балансу, на які вона вплинула, тоді підприємство буде точно знати, як йому її виправити – або коригуванням цих рядків балансу, крім сальдо нерозподіленого прибутку (і при цьому воно буде знати, які саме рядки слід коригувати), або коригуванням сальдо нерозподіленого прибутку, якщо помилки вплинули на суму доходів/витрат минулих періодів.

Якщо причину помилки знайти не вдасться, а всі інші рядки балансу правильні, то відкоригувати рядки 1135 та 1625 баласу доведеться через сальдо нерозподіленого прибутку. З цією метою робиться запис: Дт 442 Кт 641, 642 та Дт 65 Кт 441 на помилкові суми. Так само виправляється помилка, причина якої знайдена, але вона пов’язана з відображенням доходів/витрат минулих періодів.

У будь-якому разі коригування здійснюються в обліку датою  виправлення помилки, а в балансі виправлені рядки відображаються вже на початок звітного періоду, за який складається баланс. Зокрема, при складанні звітності за 2020 рік можна скласти бухдовідку про виправлення помилки та провести її в обліку 31 грудня 2020 року, а виправлені рядки відобразити вже на початок 2020 року у графі 3 балансу на 31 грудня 2020 року.

Також виправлення помилок з коригуваням сальдо нерозподіленого прибутку відображається у Звіті про власний капітал – більш докладно див. приклад 2 у цьому матеріалі. Результати виправлення помилки у Звіті про власний каптіал див. у зразку

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»