• Посилання скопійовано

Списання витрат на страхування проданого авто

Підприємство придбало та ввело в експлуатацію авто в жовтні 2020. Авто було застраховано (поліс обов'язкового страхування та договір добровільного страхування). В листопаді 2020 р. приймається рішення про продаж авто. 03.12.2020 р. здійснено продаж. Чи потрібно за листопад нараховувати амортизацію авто? Як списати витрати на страхування?

Стосовно нарахування амортизації

Відповідно до п. 29 П(С)БО 7 нарахування амортизації:

  • починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об'єкт ОЗ став придатним для корисного використання;
  • припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об'єкта ОЗ.

Відповідно до норм п. 1 розд. ІІ П(С)БО 27, якщо автомобіль (необоротний актив) визнано утримуваним для продажу, його переводять до складу необоротних активів, утримуваних для продажу. Причому амортизація на такі активи не нараховується (п. 6 розд. ІІ П(С)БО 27).

Тобто, якщо автомобіль введено в експлуатацію в жовтні, рішення про його продаж прийнято у листопаді, а продано в грудні 2020 року, амортизацію потрібно нарахувати тільки за один місяць – листопад 2020 року. Тому що листопад – наступний місяць після жовтня, в якому автомобіль введено в експлуатацію. Отже, амортизація вперше має нараховуватися за листопад 2020 р. Поряд з цим листопад – це місяць, в якому автомобіль переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу. А відтак з наступного місяця (з грудня) амортизація вже не нараховується.

Про бухгалтерський облік продажу ОЗ можна прочитати, приміром, тут.

 

Стосовно списання витрат на страхування

Відображення в бухгалтерському обліку страхових платежів залежить від напряму використання застрахованого авто. Наприклад, якщо це легковий автомобіль для обслуговування керівника підприємства, витрати списують на рахунок 92. Але якщо витрати на страхування сплачені за увесь період страхування, наприклад, рік, їх доречно спершу включити до складу витрат майбутніх періодів – в дебет рахунку 39. І потім протягом періоду страхування списувати на витрати: Дт 92 Кт 39.

Відтак якщо підприємство витрати на страхування відразу за фактом оплати списало на витрати, наприклад, проводкою Дт 92 Кт 65, то в подальшому, продаючи застрахований автомобіль, жодних коригуючих записів в обліку робити не потрібно.

Якщо підприємство відобразило витрати на страхування на рахунку 39, і на момент продажу на цьому рахунку залишається несписана на витрати сума, її можна списати на інші витрати операційної діяльності: Дт 949 Кт 39.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік гарантійного ремонту експортованого обладнання
    Юрособа, платник податку на прибуток і ПДВ, мікропідприємство, виробник, експортувало обладнання. Згідно з контрактом на обладнання діє гарантія 12 місяців з дня відвантаження. Покупець виявив брак і повернув обладнання для гарантійного ремонту. Юрособа безоплатно зробила ремонт, замінила браковані деталі. Які особливості обліку та оподаткування?
    Сьогодні 10:129
  • ТОВ отримує від фізособи маркетингові послуги з оплатою реклами у Facebook: як оформити та обліковувати?
    ТОВ, середнє підприємство, платник ПДВ та податку на прибуток, хоче замовити рекламу у Facebook. Сплачувати за рекламу буде фізоосба, яка надає ТОВ маркетингові послуги за ЦПД (ФОП у ФО немає), зі своєї гривневої картки. Чи може сплачувати за рекламу підприємства така фізособа своєю гривневою карткою в межах ЦПД? Якими документами, окрім акту наданих послуг за ЦПД, ТОВ може підтвердити ці витрати?
    03.05.202425
  • Наказ про придбання ОЗ та введення його в експлуатацію
    Як скласти наказ про придбання ОЗ та введення його в експлуатацію?
    03.05.202444
  • На яку дату списати кредиторську заборгованість?
    Підприємство перейшло із загальної системи оподаткування на ЄП (2%) з 08.12.2022 р. А 07.12.2022 р. вилучено з торгового реєстру контрагента-нерезидента, перед яким обліковувалася кредиторська заборгованість. На яку дату потрібно було списати безнадійну кредиторську заборгованість і як виправити помилку – подати уточнюючу декларацію з податку на прибуток чи уточнюючу декларацію платника ЄП?
    03.05.202435
  • Витрати на навчання з охорони праці: додаткове благо?
    Підприємство оплачує навчання з охорони праці працівникам (слюсарям, інженерам, зварникам) в приватному навчальному центрі. Чи є таке навчання додатковим благом для працівників?
    02.05.2024255