• Посилання скопійовано

Облік безоплатно отриманих ОЗ та матеріалів

Державне підприємство безоплатно отримало від бюджетної організації (районної адміністрації міста), згідно розпорядження міського голови, ОЗ та матеріали по актах передачі. Як їх відобразити в бухгалтерському та податковому обліку.

Будь-яка господарська операція, в т.ч. безоплатна передача має бути оформлена первинними документами, а саме, видатковою накладною або актом приймання-передачі.

Згідно з п. 12 П(С)БО 9 в бухгалтерському обліку первісною вартістю запасів, безоплатно одержаних підприємством, визнається їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених п. 9 П(С)БО 9, тобто з урахуванням витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням таких запасів.

Відповідно до п. 4 П(С)БО 19 справедлива вартість — це сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов’язання за звичайних умов на певну дату.

Якщо вартість безоплатно переданих товарів не відображено в акті передачі її можна визначати і на рівні звичайних цін.

Безоплатно отримані запаси обліковують за Кт 718 у кореспонденції з дебетом рахунку обліку запасів.

Відповідно до п. 10 П(С)БО 7 у бухгалтерському обліку первісна вартість безоплатно отриманих ОЗ дорівнює їхній справедливій вартості на дату одержання з урахуванням витрат на доставку, установку, монтаж та інших витрат, якщо їх здійснює обдаровуваний платник податків.

Строк корисного використання та інші параметри обліку безоплатно отриманого ОЗ встановлюються комісією при визнанні його активом та зарахуванні на баланс. При цьому оформлюється акт введення ОЗ в експлуатацію за формою № ОЗ-1, який застосовується, зокрема,  для оформлення зарахування до складу основних засобів окремих об'єктів, для обліку вводу їх в експлуатацію. Акт підписується комісією та затверджується керівником.

Амортизація безоплатно отриманих ОЗ в бухгалтерському обліку нараховується відповідно до пунктів 2230 П(С)БО 7 за період їх експлуатації, починаючи з наступного місяця після початку використання. Об’єктом амортизації є вартість основного засобу (п. 22 П(С)БО 7).

Згідно з вимогами Інструкції № 291 залишок додаткового капіталу відображається по Кт 424, він зменшується на суму визнаного доходу протягом строку корисного використання безоплатно одержаних ОЗ та при їх вибутті. Дохід у бухгалтерському обліку визнається по Кт субрахунку 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів» в сумі амортизації такого ОЗ одночасно з її нарахуванням. 

Отже, в бухобліку безоплатно отримані ОЗ збільшують величину власного капіталу – оскільки немає зобов’язань щодо їх оплати, а їх амортизація нівелюється одночасним визнанням доходу.

Податковий облік безоплатно отриманих ОЗ ведеться лише тими платниками,  які коригують фінрезультат. Облік ведеться відповідно до загальних правил ст. 138 ПКУ – залежно від того, чи це виробничий, чи невиробничий ОЗ. Якщо коротко, то на суму «бухгалтерської» амортизації  збільшується фінансовий результат до оподаткування, а на суму «податкової» амортизації він зменшується (п. 138.1 ПКУ та п. 138.2 ПКУ). А ось дохід, який визнається в бухобліку на суму нарахованої «бухгалтерської» амортизації за субрахунком 745, для цілей оподаткування не коригується (тобто фінрезультат не зменшується).

Таким чином, у податковому обліку оподатковується позитивна різниця між бухгалтерською та податковою амортизацією безоплатно отриманих виробничих ОЗ. Якщо такої різниці немає, то і в податковому обліку безоплатно отримані виробничі ОЗ не залишають слідів – дохід та витрати в сумі амортизації взаємно компенсуються.

Платники податку на прибуток, які не застосовують коригування на різниці для визначення об’єкта оподаткування (п. 134.1.1 ПКУ), ведуть тільки бухгалтерський облік ОЗ (у т. ч. і безоплатно отриманих). Таким чином, у таких платників бухгалтерські доходи і витрати враховуються для цілей податку на прибуток без коригувань.

Якщо безоплатне отримання основних засобів призводить до збільшення додаткового капіталу, то їх вибуття призводить до його зменшення. При цьому додатковий капітал зменшується на залишкову вартість раніше відображеної справедливої вартості безоплатно отриманого ОЗ. Такі ОЗ можуть бути продані за будь-якою ціною, що може бути більше, дорівнювати  або бути менше їхньої балансової вартості. Коригування фінрезультату в таких випадках не проводяться.

За п. 5 П(С)БО 15 дохід  визнається  під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства),  за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Тож на дату безоплатного отримання товарів підприємство, яке ставить їх на баланс і збільшує таким чином активи, має визнати дохід.

Первісна вартість безоплатно одержаних підприємством матеріалів теж визнається за справедливою вартістю згідно з  п. 12 П(С)БО 9.

Безоплатно одержані матеріали оформляються накладною або актом про приймання матеріалів.

Тож дохід потрібно буде визнавати на рівні справедливої вартості отриманих товарів (Д-т 20, 28 К-т 718). Продаж чи списання безоплатно отриманих запасів здійснюється за загальними правилами – зі списанням їх вартості до складу витрат та з визнанням доходів від продажу. При цьому запаси можуть бути продані і за вартістю нижче облікової вартості.

Наразі розділом ІІІ ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці на суми отриманих безоплатно товарів. Такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку та впливають на формування фінансового результату в рамках їх відображення.

Бухгалтерський облік безоплатно отриманих ОЗ та матеріалів.

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Дебет

Кредит

  1.  

Оприбутковано безоплатно отриманий основний засіб

152

424

  1.  

Введено в експлуатацію основний засіб

10

152

  1.  

Нараховано амортизацію

23, 91, 92, 93

131

  1.  

Визнання доходу на суму нарахованої амортизації

424

745

 

Оприбутковано безоплатно отримані матеріали

20

718

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:05101
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0634
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202422
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202435
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410