• Посилання скопійовано

Повернення коштів в іноземній валюті із статутного капіталу

На момент внеску до СК один із засновників, фізособа, була резидентом України, кошти вносилися у гривнях. На сьогодні прийнято рішення про зменшення СК і повернення коштів цьому засновнику - фізособі, який вже став нерезидентом України, в іноземній валюті. Як цю виплату відобразити в обліку? Хто має нести пов’язані з цим витрати?

На момент прийняття рішення про зменшення СК, з виплатою частки засновнику, в обліку роблять проводку: Дт 452 Кт 672 – на суму повернення.

Поряд з цим, оскільки розрахунки будуть в іноземній валюті, для обліку таких операцій застосовують норми П(С)БО 21.

Тобто, заборгованість з виплати коштів засновнику на субрахунку 672 відображається не тільки в гривнях, а й в іноземній валюті, за курсом НБУ на дату прийняття рішення про зменшення СК (див. п. 5 П(С)БО 21).

Оскільки заборгованість на субрахунку 672 є монетарною (погашатиметься коштами), на кожну дату балансу і на дату здійснення операції (перерахування коштів засновнику), вона перераховується за курсом НБУ на ці дати. Поряд з цим відповідно до останнього абзацу п. 8 П(С)БО 21 курсові різниці, які виникають внаслідок перерахунку зобов'язань засновників при формуванні СК, відображають у складі додаткового капіталу (на субрахунку 423):

  • Дт 672 Кт 423 (при зменшенні курсу);
  • Дт 423 (44, якщо залишку на 423 не вистачає) Кт 672 (при збільшенні курсу).

Для погашення заборгованості підприємство може придбавати іноземну валюту. За цією операцією будуть витрати та/або можуть виникати доходи:

  • Дт 333 Кт 311 – перераховано кошти в гривнях для придбання іноземної валюти;
  • Дт 312 Кт 333 – отримана іноземна валюта на рахунок підприємства;
  • Дт 92 Кт 333 – відображена комісія банку;
  • Дт 942 Кт 333 чи Дт 333 Кт 711 – витрати чи доходи на різницю між комерційним курсом валюти і курсом НБУ на дату купівлі.

Далі курсові різниці можуть виникати на дату погашення заборгованості:

  • Дт 672 Кт 312 – перераховані кошти в іноземній валюті засновнику;
  • Дт 672 Кт 423 чи Дт 423 (44) Кт 672 – курсова різниця на суму заборгованості на дату перерахування коштів;
  • Дт 312 Кт 714 чи Дт 945 Кт 312 – курсова різниця за коштами в іноземній валюті на рахунку на дату перерахування коштів.

Нарешті, на дату державної реєстрації зменшення СК:

  • Дт 401 Кт 452 – зменшення СК на суму виплаченої частки, якщо сума виплати не перевищує СК;
  • Дт 422, 441 Кт 452 – на суму перевищення виплаченої частки над розміром СК. Причому у разі наявності залишку на субрахунку 422 спершу зменшується такий залишок. А далі зменшується прибуток;
  • Дт 401 Кт 422 – на різницю між часткою, на яку зменшується СК і вартістю виплати, якщо сума виплати є меншою за частку, на яку зменшується СК.

З наведених вище проводок видно, що підприємство внаслідок виплати частки засновнику коштами в іноземній валюті може нести додаткові витрати. Фактично це витрати підприємства, пов’язані з виплатою коштів засновнику. Поряд з цим, підприємство може внаслідок здійснення таких операцій отримати доходи (чи збільшення додаткового капіталу). Доходи чи витрати – залежить від коливання курсу валют.

Але підприємство і засновник можуть домовитися, що в разі понесення витрат ці витрати мають бути за рахунок засновника. Прийняте рішення може бути зафіксовано в протоколі рішення засновників про зменшення СК. Важливо, щоб засновник погоджувався з таким рішенням, про що має свідчити його підпис у протоколі.

В такому разі на дату виплати коштів засновнику сума, яка піде на погашення понесених підприємством витрат, буде відображена проводкою: Дт 672 Кт 719.

Тобто, фактично на цю суму засновнику недоплатять кошти. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/П(С)БО і план рахунків

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «П(С)БО і план рахунків»

  • Повернення до застосування НП(С)БО після МСФЗ
    ТОВ була засновано у 2021 р., а в 2022 р. позбулося статусу фінансової установи і повернуло ліцензію. Зміни у статут ТОВ були внесені в листопаді 2022 року. Чи потрібно подавати фінансову звітність за 2023 і подальші роки за міжнародними стандартами? Згідно із Законом про бухоблік підприємство належить до середніх. Який порядок повернення до національних стандартів?
    12.02.202466
  • Заповнюємо фінансову звітність для ОСББ
    Як заповнити форми №1-м та 2-м для ОСББ? У ОСББ є 1 найманий працівник, на балансі немає основних засобів і кредитів в банку. В обліку ОСББ відображені операції щодо комунальних послуг, розрахунки з контрагентами і нараховувались зарплата працівника, субсидії, пільги
    31.03.20166 1163
  • Проценты по депозиту: нюансы отражаем в бухгалтерском и налоговом учете
    Малое предприятие открыло в банке депозитный счет для свободных денежных средств и получает проценты по этому счету. Как отразить такую операцию в учете? Как будет отражаться полученный доход в финотчетности и в декларации по налогу на прибыль?
    31.03.20161 081
  • Відображаємо в обліку списання дебіторської заборгованості
    Підприємство на загальній системі оподаткування у травні 2015 р. виставило рахунок за надані послуги. ПДВ включили в декларацію за травень. Однак покупець відмовляється від оплати послуг. Як списати дебіторську заборгованість? Які будуть проведення?
    29.12.20154 227
  • Харчування дітей та працівників у благодійній організації: тонкощі обліку
    Як відобразити в бухгалтерському обліку харчування дітей та працівників у благодійній організації?
    22.12.2015694