• Посилання скопійовано

Добровільне медстрахування для виконавців робіт за договорами ЦПХ

Компанія сплачує страховий платіж за ДМС працівникам і прибиральниці, яка працює за договором ЦПХ. Щомісячний платіж не перевищує 30% зарплати і винагороди за ЦПХ. Чи потрібно сплачувати ПДФО та ВЗ з виплати за ДМС для прибиральниці, адже в ПКУ сказано, що не має бути перевищення 30% саме зарплати. Чи вважається винагорода по ЦПХ зарплатою в даному випадку?

Звільнені від оподаткування ПДФО сплачені внески роботодавцем-резидентом за свій кошт, зокрема за договорами добровільного медичного страхування в межах 30% нарахованої заробітної плати такому працівнику (пп. «в» пп. 164.2.16 ПКУ).

Тобто при розрахунку 30% граничної межі використовують саме заробітну плату, нараховану роботодавцем працівникові за місяць, у якому фактично сплачено страховий платіж. 

Винагорода за ЦПХ не вважається зарплатою для визначення 30% межі по сплаті внесків за ДМС, а не для будь-яких інших цілей, оскільки зарплата нараховується працівникам, які працюють за трудовим договором і їх права визначені КЗпП, а винагорода за виконану роботу  це цивільно-правовівідносини між замовником та виконавцем, що діють на підставі ЦКУ.

Податковий агент може сплачувати страхові внески за ДМС як за працівників, так і за інших фізичних осіб. Проте, звільнення від оподаткування ДМС в частині неоподатковуваної межі в 30% стосується тільки зарплати, що виплачується найманим працівникам, які найняті за трудовим договором згідно з КЗпП.

Тож сплата страхових внесків за ДМС на користьприбиральниці, яка виконує роботи за договором ЦПХє для останньої додатковим благом у повній сумі, наданим замовником у негрошовій формі (п. 164.5 ПКУ) та підлягає оподаткуванню ПДФО (з застосуванням натурального коефіцієнту) та ВЗ (без застосуванням натурального коефіцієнту).

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»