• Посилання скопійовано

Застосування різниці за пп. 140.4.3 ПКУ

Частка українського ТОВ в капіталі нерезидента – 100%. Але в поточному році ТОВ володіє часткою лише два місяці. Чи застосовувати податкову різницю за пп. 140.4.3 ПКУ, яка відображається в рядку 3.2.3.3 додатку РІ до декларації з податку на прибуток?

Відповідно до пп. 140.4.3 ПКУ, фінрезультат до оподаткування зменшується на суму нарахованих доходів від участі в капіталі нерезидентів (у тому числі контрольованих іноземних компаній) та на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від такого нерезидента, за умови, що доля участі в капіталі нерезидента становить щонайменше 10% протягом календарного року та такий нерезидент не входить до Переліку №1045 (крім держав (територій), з якими є чинні міжнародні договори України про уникнення подвійного оподаткування доходів).

Якщо у попередніх податкових (звітних) періодах (з урахуванням строків, встановлених ст. 102 ПКУ) дивіденди фактично сплачувалися нерезидентом на користь резидента в період до досягнення таким резидентом календарного року безперервного володіння участю в капіталі нерезидента і такий дохід підлягав оподаткуванню, резидент має право подати уточнюючу податкову декларацію за відповідні попередні податкові (звітні) періоди та застосувати положення цього підпункту після досягнення одного року безперервного володіння часткою в капіталі відповідного нерезидента, якщо виконуються інші умови, за яких дозволяється коригування шляхом зменшення фінансового результату до оподаткування на суму нарахованого доходу у вигляді дивідендів.

З наведеного випливає, що для застосування цієї податкової різниці потрібно дотриматися таких критеріїв (див. абз. 1 пп. 140.4.3 ПКУ):

  • доля участі резидента в капіталі нерезидента становить щонайменше 10%;
  • така доля дотримувалася протягом всього календарного року;
  • нерезидент не входить до Переліку №1045 (крім держав (територій), з якими є чинні міжнародні договори України про уникнення подвійного оподаткування доходів).

Є ще одна умова – підприємство резидент (інвестор) має обліковувати фінінвестиції за методом участі в капіталі, відображаючи дохід від участі в капіталі (Дт 141 Кт 72) і нарахування дивідендів (Дт 443 Кт 671). Тож якщо всі ці умови виконані, податкова різниця за пп. 140.4.3 ПКУ застосовується.

Але в розглядуваній ситуації не виконується умова щодо дотримання долі (не менше 10%) протягом року. Адже підприємство володіє часткою протягом лише двох місяців. 

Тому у такому звітному році зазначена податкова різниця не застосовується.

Але якщо в цьому самому році дивіденди фактично виплачувалися, а не тільки нараховувалися, то згідно з абз. 2 пп. 140.4.3 ПКУ можна буде подати уточнюючу декларацію за такий звітний рік, застосувавши цю податкову різницю, після того, як буде досягнуто один рік безперервного володіння часткою, і за умови, що будуть дотримані інші умови цього підпункту та дохід (фактично дивіденди) оподатковувалися.

***

Читайте також: Коригування за пп. 140.4.3 ПКУ при застосуванні методу участі в капіталі

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»