• Посилання скопійовано

Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця

Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?

Реєстрація платника ПДВ

Будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку, подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву (пп. 183.1 ПКУ).

У разі обов'язкової реєстрації особи як платника податку реєстраційна заява подається до контролюючого органу не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій (пп.183.2 ПКУ). Оскільки підприємство не подало реєстраційну заяву відповідно пп. 183.2 ПКУ, то воно стає платником ПДВ з дня внесення запису до реєстру платників податку (пп.183.9 ПКУ).

Відповідно до  пп. 183.10 ПКУ, будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку, і у випадках та в порядку, передбачених ст. 183 ПКУ, не подала до контролюючого органу заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.

Тобто при виявленні порушення за період з 01.01.2024 р. по 24.01.2024 р. контролюючий орган самостійно визначить суму зобов’язання за результатами проведення документальної перевірки без врахування ПК та застосує штраф в розмірі 10% (25% – при вчинені умисних діянь, що зумовили визначення контролюючим органом суми податкового зобов’язання, а при повторному вчинені умисних діянь протягом 1095 календарних днів – в розмірі 50%) від суми такого зобов’язання.

 

Формування податкового кредиту

Відповідно до пп. 198.2 ПКУ, датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше:

  • або дата списання коштів з рахунку платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг на оплату товарів/послуг, а в разі постачання товарів/послуг, оплата яких здійснюється електронними грошима, - дата списання електронних грошей платника податків як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, на електронний гаманець постачальника;
  • або дата отримання платником податку товарів/послуг.
  • Постачальник електроенергії застосовує касовий метод відповідно до до пп. 44 підрозділу 2 розділу XX ПКУ. Покупцям - платникам ПДВ такі постачальники можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти,зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усієї суми отриманих коштів або інших видів компенсації відповідно до пп.14.1.266 ПКУ протягом такого місяця;
  • покупцям - особам, не зареєстрованим платниками податку, - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти, зведену податкову накладну з урахуванням усієї суми отриманих коштів або інших видів компенсації відповідно до пп. 14.1.266 ПКУ протягом такого місяця.

Підприємство не було платником ПДВ на дату оплати, 08.01.2024 р. (перша подія), постачальник електроенергії мав скласти податкову накладну на неплатника за результатами січня 2024 р. Якщо ж податкову накладну за січень 2024 р. все ж склали на підприємство як на платника ПДВ, то йому необхідно буде нарахувати податкові зобов’язання відповідно до пп. 198.5 ПКУ. 

А ось у лютому ситуація інша. Хоча датою першої події є 31.01.2024 р., дата надання послуг, ПН буде складено та зареєстровано у лютому на суму оплати (касовий метод). Право на податковий кредит у платника виникає у лютому 2024 р. Більш детально ми писали про це тут.

 

Податкові зобов’язання 

Якщо у платника перша подія (відвантаження товарів, оформлення документа на постачання послуг або зарахування коштів від покупця) відбулася до його реєстрації платником ПДВ, а друга подія відбулася після такої реєстрації платника ПДВ, то податкове зобов’язання з ПДВ за такою операцією не нараховується, за умови, що такий платник не обрав касовий метод визначення податкового зобов’язання (див. консультацію податківців тут).

Відповідно до пп. "а" пп. 202.1 ПКУ, якщо особа реєструється як платник податку з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, першим звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця.

Тобто першу декларацію підприємство має подати до 20 березня 2024 р. за період 25.01.2024 р. –29.02.2024 р.

Таким чином:

1. У разі обов'язкової реєстрації особи як платника ПДВ при порушенні строків ДПС самостійно нараховує ПЗ без врахування ПК за період прострочення із застосуванням штрафів в розмірі 10% (25% – при вчинені умисних діянь) від суми такого зобов’язання;

2. ПК та ПЗ у платника ПДВ визначається за першою подією. Право на ПК, при застосуванні касового методу постачальником, виникає на дату складання ПН, що не відповідає даті першої події;

3. Першим звітним періодом платника ПДВ єперіод, який від дня його реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 019
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435