• Посилання скопійовано

Нарахування ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ при списанні МШП та МНМА, використаних під час перебування на ЄП (2%)

Перебуваючи на ЄП (2%) підприємство списало з позабалансового обліку МШП та списало з балансу МНМА (амортизація нарахована 100% при введенні в експлуатацію), які введені в експлуатацію до переходу на ЄП (2%). МШП придбано з ПДВ, МНМА створено за рахунок запасів, придбаних з ПДВ. Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ після автоматичного повернення з 01.08.2023 р. на загальну систему оподаткування та ПДВ?

Згідно з пп. 9-1.2 підр. 8 розд. ХХ ПКУ платники податків, у яких була призупинена реєстрація платником ПДВвідповідно до пп. 9.5 підр. 8 розд. ХХ ПКУ та яким 01.08.2023 року автоматично відновлено права та обов’язки, встановлені розділом V та підр. 2 розд. XX ПКУ, за товарами, необоротними активами, придбаними/виготовленими/ввезеними на митну територію України з ПДВ до початку застосування особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 цього підрозділу, які використані (поставлені, реалізовані) в період застосування особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 цього підрозділу, зобов’язані не пізніше 31.10.2023 року нарахувати ПЗ з ПДВ відповідно до пп. 198.5 ПКУ.

За буквального розуміння цієї норми, ПДВ потрібно нараховувати на товари, необоротні активи, які використані (поставлені, реалізовані). Тобто, в дужках уточнено, про яке використання йде мова. Про використання тільки шляхом поставки, реалізації. А не про будь-яке використання.

Але оскільки МШП та МНМА не поставлені, а списані з балансу, то, на наш погляд, за загальним правилом немає підстав для нарахування ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ відповідно до пп. 9-1.2 підр. 8 розд. ХХ ПКУ.

Але якщо вартість списаних МШП та МНМА віднесена на собівартість продукції, яка продана під час перебування підприємства на ЄП (2%), нарахувати ПДВ за пп. 198.5 ПКУ доведеться. У всякому разі, саме так консультує ДПС, відповідаючи на питання 39.

Питання звучить так: «Платник податку 4 групи переходить на 3 групу єдиного податку зі сплатою 2 %. У 2 кварталі все ж продає свою продукцію, яка вирощена раніше. У цю продукцію включені витрати, які придбані з ПДВ. Який перерахунок ПДВ потрібно зробити при поверненні на платника ПДВ і 4 групу?».

ДПС відповідає, що «…після відновлення правил нарахування та сплати ПДВ такий платник ПДВ у податковій звітності за перший звітний період відповідно до пункту 198.5 статті 198 Кодексу повинен нарахувати податкові зобов’язання на вартість товарів, послуг, використаних (поставлених, реалізованих) в не оподатковуваних операціях, суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту на дату переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки, виходячи з вартості придбання таких товарів, послуг».

Замітьте, що база оподаткування в цьому випадку визначається виходячи з вартості придбання відповідних товарів.

Але якщо МШП та МНМА використані для адміністративних чи інших потреб і їх вартість не включалася до складу проданої під час перебування на ЄП (2%) продукції, товарів, то за буквального розуміння норми п. 9-1.2 підр. 8 розд. ХХ ПКУ відсутні підстави для нарахування ПДВ за пп. 198.5 ПКУ.

Щоправда, думка ДПС з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202416
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 518
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431