• Посилання скопійовано

Яку пільгу з ПДВ обрати при продажу акумуляторів?

Підприємство 13.12.2022 р. отримало від покупця передоплату за акумулятори (код УКТЗЕД 8507 60 00 00), застосувавши пільгу з ПДВ за пп. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. Але під час митного оформлення у січні 2023 р. цього товару митниця застосувала пільгу за пп. 87 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. Яку пільгу з ПДВ застосовувати при продажу цього товару покупцеві?

Пільга за пп. 87 підр. 2 розд. ХХ ПКУ

Згідно з цією нормою, тимчасово, на період дії воєнногостану на території України, але не довше ніж до 1 травня2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення, переміщення (пересилання) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, визначених пп. 9-21 розділу XXI МКУ.

Своєю чергою, у пп. 9-21 розділу ХХІ МКУ наведено перелік кодів УКТ ЗЕД товарів, на які поширюється зазначена пільга, серед яких і товари з кодом 8507 60 00 00.

Згідно з УКТ ЗЕД під цим кодом відображаються літій-іонні акумулятори електричні, включаючи сепаратори для них, прямокутної (в тому числі квадратної) або будь-якої іншої форми.

Причому згідно з пп. 9-21 розділу ХХІ МКУ імпорт цих товарів звільняється від оподаткування ввізним митом. 

Зазначена пільга набула чинності 03.01.2023 р., згідно з Законом №2836.

 

Пільга за пп. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ

Згідно з цією нормою, тимчасово, на період, щозакінчується останнім календарним днем місяця, в якомузавершується дія карантину, встановленого КМУ на всійтериторії України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/абомедичного обладнання), необхідних для виконаннязаходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемійта пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелікяких визначено КМУ.

Тобто, звільняються згідно з Переліком, визначеним КМУ.

Це Перелік, затверджений Постановою КМУ №224, до якого постійно вносяться зміни.

Акумулятори електричні, включаючи сепаратори для них, прямокутної (в тому числі квадратної) або будь-якої іншої форми, літій-іонні (код 8507 60 00 00) з’явилися в цьому Переліку згідно із змінами, внесеними Постановою КМУ від 09.11.2022 р. №1260, які набули чинності з 11.11.2022 р.

Таким чином, імпорт зазначених акумуляторів і їх продаж на митній території України починаючи з 11.11.2022 р. звільняється від оподаткування ПДВ.

Причому згідно з пп. 9-15 розділу ХХІ МКУ імпорт цих товарів звільняється від оподаткування ввізним митом. 

 

Як співвідносяться ці пільги?

Вище ми розглянули дві пільги. Як виявляється, один і той самий товар, зокрема акумулятори з кодом 8507 60 00 00одночасно підпадають під дію як першої, так і другої.

Причому пільга за пп. 87 підр. 2 розд. ХХ ПКУ набула чинності тільки з 03.01.2023 р. Тобто, на момент отримання підприємством передоплати від покупця цієї пільги не існувало. Аби акумулятори імпортувалися до цієї дати, на наш погляд, була би застосована пільга за пп. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ.

При порівнянні цих пільг бачимо, що обидві пільги тимчасові. 

Але для пільги за п. 87 підр. 2 розд. ХХ ПКУ мета використання товарів не встановлена. А для пільги за п. 71підр. 2 розд. ХХ ПКУ товари мають бути необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненнюі поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемійта пандемій коронавірусної хвороби.

Виходить, якщо призначення товарів інше, то й пільга не застосовується. 

Щоправда, це суто буквальне прочитання пільги за пп. 87 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. На практиці не вимагається якогось підтвердження цільового використання товарів. Та й відсутня процедура підтвердження такого використання. 

На практиці пільга використовується тільки якщо товар відповідає коду й найменуванню з Переліку № 224.

Якими критеріями керувалася митниця під час вибору однієї з двох пільг, ми зараз сказати не можемо.

Але якщо митниця при розмитненні застосувала пільгу за пп. 87 підр. 2 розд. ХХ ПКУ, це не означає, на наш погляд, що при подальшому постачанні імпортованих акумуляторів на митній території України не можна використовувати пільгу за пп. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ.

Підприємство постачатиме імпортовані акумулятори на митній території України. Така операція повністю вписується в умови пп. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. Тому, на наш погляд, така операція звільняється від оподаткування ПДВ. Причому згідно з нормою пп. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУкомпенсуючі ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 і ст. 199 ПКУ не нараховуються. 

На момент отримання від покупця передоплати, 13.12.2022 р., коли пільги за пп. 87 підр. 2 розд. ХХ ПКУ ще не існувало, підприємство цілком правомірно застосувало пільгу за пп. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ – за правилом першої події на дату такої події виписало ПН на звільнену від оподаткування операцію, з кодом ставки податку 903, код пільги 14060544.

Поставляючи акумулятори в рахунок погашення цієї передоплати (друга податкова поідя), підприємство фактично закриває заборгованість за отриманою передоплатою. 

Слід також зазначити, що думка податкової з цього питання нам не відома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Обладнання передано на гарантійний ремонт нерезиденту: що з ПДВ?
    ТОВ в рамках гарантійного ремонту передало обладнання постачальнику-нерезиденту для проведення діагностики. В результаті було переналаштовано програмне забезпечення. Вивезення товару було в митному режимі переробки за межами митної території (код 61), а ввезення – в режимі імпорту. Чи потрібно сплачувати мито та складати ПН при вивезенні та імпорті за ставкою 0%?
    Сьогодні 14:366
  • Аванс повернено після сплину 1095 днів: як відкоригувати ПК?
    ТОВ - замовник робіт оплатило аванс за роботи виконавцю. Виконавець склав та зареєстрував ПН від 6 березня 2017 р. З моменту складання ПН минуло 1095 днів. Виконавець повертає кошти у квітні 2024 р. Підприємство планує скласти бухгалтерську довідку та на основі неї скласти РК. Виконавець наполягає, що ТОВ має скласти і зареєструвати ПН на нього. Як скласти РК на цю госпоперацію?
    Сьогодні 10:1224
  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20245
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202439
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 793