• Посилання скопійовано

Отримання послуг навчання від нерезидента: ПДВ та податок на репатріацію

Підприємство - резидент України планує сплатити за навчання директора за програмою МВА (навчання в електронному форматі) нерезиденту – кіпрській компанії. Які особливості оподаткування ПДВ, податку на репатріацію?

Розглядаємо нижче ситуацію, коли договір укладено між підприємством-резидентом і нерезидентом. Тобто, послуги отримуються підприємством-резидентом і акт приймання-передачі послуг укладається між підприємством резидентом і нерезидентом.

 

ПДВ

Відповідно до пп. 14.1.56-5 ПКУ електронні послуги - послуги, які постачаються через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини, у тому числі шляхом встановлення спеціального застосунку або додатка на смартфонах, планшетах, телевізійних приймачах чи інших цифрових пристроях.

До таких послуг, зокрема, але не виключно, належать: постачання послуг з дистанційного навчання в мережі Інтернет, проведення та надання якого не потребує участі людини, у тому числі шляхом надання доступу до віртуальних класів, освітніх ресурсів, у яких учні виконують завдання онлайн, а оцінки виставляються автоматично, без участі людини (або з мінімальною її участю) тощо.

Але далі в цьому підпункті зазначено, що до електронних послуг, зазначених вище, не відносяться, серед іншого, операції постачання послуг з дистанційного навчання в мережі Інтернет, у разі якщо мережа Інтернет використовується виключно як засіб комунікації між викладачем і слухачем.

Таким чином, залежно від особливостей навчального процесу, послуги навчання будуть або електронними, або звичайними послугами.

 

Якщо послуги електронні

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Відповідно до п. 186.3-1 ПКУ місцем постачання електронних послуг вважається місцезнаходження отримувача послуг.

Оскільки в розглядуваній ситуації отримувач послуг знаходиться на митній території України, то і місце постачання послуг є на митній території України. В такому разі отримані резидентом від нерезидента послуги оподатковуються ПДВ в загальному порядку.

Резидент-платник ПДВ повинен на суму отриманих послуг нарахувати ПЗ з ПДВ, скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН. На дату складання ПН резидент має право відобразити ПК. Детальніше про ПДВ при отриманні послуг від нерезидента можна прочитати, приміром, тут, тут.

 

Якщо послуги не електронні, а звичайні

Місцем постачання послуг, крім операцій, зазначених у п. 186.2, п. 186.3, п. 186.3-1 ПКУ, є місце реєстрації постачальника (п. 186.4 ПКУ).

Послуги із навчання персоналу через мережу інтернет відсутні у переліку послуг, визначених у п. 186.2, п. 186.3, п. 186.3-1 ПКУ (окрім електронних послуг, про які ми сказали вище). В такому разі місцем постачання таких послуг є місце реєстрації їх постачальника. Тож виходить, якщо послуги із навчання персоналу через мережу інтернет постачає платнику нерезидент, то операції з постачання таких послуг не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Тому на такі послуги підприємство резидент не нараховує ПЗ з ПДВ, не складає податкову накладну.

Подібний висновок читаємо і в ІПК ДПС від 13.01.2021 р. №139/ІПК/99-00-21-03-02-06.

 

Податок на репатріацію

Податком на репатріацію оподатковуються доходи, які виплачуються резидентом нерезиденту, перелік яких наведено в пп. 141.4.1 ПКУ.

Поряд з цим до оподатковуваних доходів згідно з п. «к» пп. 141.4.1 ПКУ належать інші доходи від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента, у тому числі вартості послуг із міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення.

В переліку пп. 141.4.1 ПКУ послуг навчання немає. Тому з огляду на п. «к» пп. 141.4.1, послуги навчання, як надані резиденту від нерезидента, не оподатковуються податком на репатріацію.

 ***

Читайте також: Електронні послуги від нерезидентів: правила оподаткування з 1 січня 2022 року

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Коли спливає строк на відображення ПК?
    Протягом березня-липня 2022 р. підприємство придбавало за готівку пальне, суми в чеках більше 240 грн, ПН не виписувалося, ПДВ зависло на субрахунку 644. Окрім того, є завислі суми ПДВ, без ПН, за період з 2019 по 2021 рр. Коли такі суми ПДВ можна списати до складу витрат (Дт 949 Кт 644)?
    Сьогодні 15:2218
  • На яку дату виникає ПЗ з ПДВ при виконанні робіт?
    Підприємство уклало договір на виконання робіт з обробітку землі з 08.04.2024 по 01.12.2024 р. Роботи виконуються поетапно протягом всього договору. Але згідно з договором акт виконаних робіт на всі етапи складається один раз після виконання всіх робіт. На яку дату слід нараховувати ПЗ з ПДВ?
    Сьогодні 13:17127
  • Участь у дослідно-конструкторських роботах: умови звільнення від оподаткування ПДВ
    Державний науково-дослідний інститут замовив у підприємства розробку та виготовлення картонних ємностей в межах дослідно-конструкторської роботи. Оплата проводиться за рахунок бюджетних коштів з відповідного рахунку. Чи є ця операція звільненою від оподаткування ПДВ?
    09.05.202412
  • Обладнання передано на гарантійний ремонт нерезиденту: що з ПДВ?
    ТОВ в рамках гарантійного ремонту передало обладнання постачальнику-нерезиденту для проведення діагностики. В результаті було переналаштовано програмне забезпечення. Вивезення товару було в митному режимі переробки за межами митної території (код 61), а ввезення – в режимі імпорту. Чи потрібно сплачувати мито та складати ПН при вивезенні та імпорті за ставкою 0%?
    08.05.202417
  • Аванс повернено після сплину 1095 днів: як відкоригувати ПК?
    ТОВ - замовник робіт оплатило аванс за роботи виконавцю. Виконавець склав та зареєстрував ПН від 6 березня 2017 р. З моменту складання ПН минуло 1095 днів. Виконавець повертає кошти у квітні 2024 р. Підприємство планує скласти бухгалтерську довідку та на основі неї скласти РК. Виконавець наполягає, що ТОВ має скласти і зареєструвати ПН на нього. Як скласти РК на цю госпоперацію?
    08.05.202438