• Посилання скопійовано

ПДВ при достроковому поверненні об’єкта лізингу

Підприємство, платник ПДВ, отримало в фінлізинг обладнання, відобразило ПК з ПДВ, ввело обладнання в експлуатацію, нараховувало амортизацію. Але через рік за рішенням суду обладнання достроково повертається лізингодавцю. Як визначити базу оподаткування ПДВ?

Повернення матеріальних активів згідно з договором про фінансовий лізинг згідно з пп. 14.1.191 ПКУ вважається постачанням товарів. А, отже, лізингоотримувач, який повертає об’єкт лізингу, повинен в загальному порядку нарахувати ПЗ з ПДВ.

База оподаткування визначається згідно з п. 188.1 ПКУ – як договірна вартість, але не нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

Такий самий висновок читаємо, приміром, в ІПК ДФСУ від 17.08.2018 № 3575/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

 

А як визначається договірна вартість повернення об’єкта лізингу?

Вважаємо, цей аспект має визначатися договором фінлізингу. Як правило, договірна вартість визначається за сумою несплачених лізінгових платежів.

Поряд з цим згідно з п. 5 ч. 2 ст. 14 Закону про фінлізинг договір фінлізингу повинен містити розмір, порядок розрахунку та умови сплати додаткових платежів і комісій (за наявності), пов’язаних з укладенням, виконанням, зміною та розірванням договору фінансового лізингу, достроковим викупом об’єкта фінансового лізингу, а також порядок зміни та/або індексації таких платежів.

Тобто, договірна вартість при поверненні за умовами договору може бути навіть меншою чи більшою за суму несплачених платежів.

Окрім того, лізингоотримувач може сплачувати лізингодавцеві додаткові платежі, пов’язані з розірванням договору.

Отже, договірна вартість поверненого об’єкта може бути як більше, так і менше залишкової вартості об’єкта лізингу.

В будь-якому разі, ПН складається і реєструється в ЄРПН лізингоотримувачем на договірну вартість поверненого об’єкта. Така ПН складається на лізингодавця платника ПДВ. Поряд з цим якщо залишкова вартість більше договірної, на різницю складається ПН, яка залишається у лізингоотримувача.

Варто сказати, що в п. 189.5 ПКУ наведено особливості визначення бази оподаткування при повторному постачанні лізингодавцем об’єкта лізингу, який повернув попередній лізингоотримувач у зв’язку з невиконанням чи неналежним виконанням договору фінлізингу. Тобто, визначення бази оподаткування за цим пунктом стосується не лізингоотримувача, який повертає об’єкт лізингу, а лізингодавця, який надалі постачає зазначений об’єкт.

 ***

Читайте також: Дострокове розірвання договору фінлізингу: які наслідки з ПДВ?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 726
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432