• Посилання скопійовано

Чи будуть штрафи за незаповнення рядка 10.4 декларації з ПДВ?

ФОП - платник ЄП та ПДВ придбаває у постачальника - неплатника ПДВ продукцію, яку продає (з ПДВ). Але рядок 10.4 декларації з ПДВ не заповнювався. Чи будуть штрафи за незаповнення цього рядка?

Ні, не будуть.

В рядку 10.4 декларації з ПДВ відображається обсяг придбання з нульовою ставкою та/або без ПДВ товарів, послуг та необоротних активів на митній території України.

Тобто, заповнювати цей рядок потрібно. Таким чином, якщо платник цього не робив, доречно в подальшому цей рядок таки заповнювати. Причому тут ми зазначали, що в цьому разі платник може подати уточнюючі розрахунки до податкових декларацій, виправивши цю помилку. Виправляти можна з урахуванням строків давності, встановлених ст. 102 ПКУ (три роки). Але штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ у разі такого самостійного виправлення не буде, оскільки виправлення такої помилки не вплине на обчислений ПДВ до сплати. 

Разом з цим, потрібно пам’ятати про те, що подання уточнюючого розрахунку «обнуляє» строк давності для проведення перевірки того звітного періоду, який уточнюється: відповідно до пп. 102.1 ПКУ у разі подання платником податку уточнюючого розрахунку до податкової декларації або уточнюючої декларації контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов’язань, в межах поданих уточнень, за такою податковою декларацією протягом 1095 днів з дня подання уточнюючого розрахунку (декларації).

Поряд з цим, штрафних санкцій за незаповнення цього рядка ПКУ не встановлює. Це означає, що навіть не подаючи уточнюючі декларації, платник нічого не втрачає.

Щоправда, теоретично може бути накладено адмінштраф за порушення порядку ведення податкового обліку, згідно з ст. 163-1 КУпАП - від 85 до 170 грн, а за повторне порушення протягом року — від 170 до 255 грн.

Але на практиці цей штраф не застосовують, адже така помилка не призводить до недоплати ПДВ до бюджету.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Побутова техніка на підприємстві: що з ПДВ?
    ТОВ-платник податку на прибуток та ПДВ взяло в оренду у фізособи офісне та складське приміщення (в т ч. кухню). ТОВ придбало побутову техніку та меблі для кухні, зокрема, витяжку, пральну машину, сушарку, холодильник, газову поверхню, шафу електричну) та в офіс кондиціонер. Чи необхідно нараховувати ПЗ з ПДВ при придбанні побутової техніки?
    17.05.202429
  • Продали корпоративні права: що з ПДВ?
    Підприємство продало корпоративні права в іншій юрособі. Чи є ця операція об’єктом оподаткування ПДВ? Як відобразити цю операцію в декларації з ПДВ?
    16.05.202423
  • Компенсації витрат з плати за землю: що з ПДВ?
    Підприємство продало майно, яке знаходиться на частині земельної ділянки, яка перебуває у постійному користуванні. До моменту поділу цієї ділянки і передачі в оренду підприємство виставлятиме покупцеві рахунок на компенсацію витрат з плати за землю. Чи оподатковується така операція ПДВ?
    15.05.202412
  • Громадська організація отримала безкоштовний доступ до CRM-системи від нерезидента: що з ПДВ?
    Громадська організація планує укласти договір з ФОПом щодо налаштування та підтримки CRM-системи. Компанія-нерезидент (США) безкоштовно надає організації доступ до CRM-системи. Які податкові наслідки цих операцій?
    14.05.202414
  • Коли спливає строк на відображення ПК?
    Протягом березня-липня 2022 р. підприємство придбавало за готівку пальне, суми в чеках більше 240 грн, ПН не виписувалося, ПДВ зависло на субрахунку 644. Окрім того, є завислі суми ПДВ, без ПН, за період з 2019 по 2021 рр. Коли такі суми ПДВ можна списати до складу витрат (Дт 949 Кт 644)?
    13.05.202470