• Посилання скопійовано

Пільга з ПДВ при продажу медичних масок

ТОВ - платник ПДВ шитиме та продаватиме медичні маски (код - 6307909800), розробило ТУ на ці маски, отримало в Держлікслужбі декларацію про відповідність для введення в обіг медвиробів. Чи має право ТОВ використовувати пільгу з ПДВ при продажу масок?

Перша можлива пільга – застосування ставки ПДВ 7%.

Відповідно до пп. «в» пп. 193.1 ПКУ передбачена ставка ПДВ 7%, у разі здійснення операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України:

  • медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення;
  • медичних виробів, які відповідають вимогам певних технічних регламентів (що підтверджується документом про відповідність) та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні.

Технічні регламенти затверджені Постановами КМУ від 02.10.2013 р. №753, №754, №755.

Таким чином, якщо маски, які виробляє ТОВ, внесені до Держреєстру чи відповідають техрегламентам, при їх продажу застосовується ставка ПДВ 7%.

Дивимося Держреєстр виробів медичного призначення. Там зазначені маски конкретних виробників. Скоріш за все, масок ТОВ там немає. То ж вироблені ТОВ маски, очевидно, належать до тих, що відповідають конкретним регламентам, про що отримано декларацію про відповідність.  

Дивимося Технічний регламент щодо медичних виробів, затверджений Постановою КМУ від 02.10.2013 р. № 753.

В п. 6 цього Техрегламенту № 753 зазначено, що у разі, коли виробник визначає медичний виріб як засіб індивідуального захисту, такий медичний виріб повинен також відповідати встановленим вимогам щодо охорони праці та техніки безпеки, встановленим у Технічному регламенті засобів індивідуального захисту, затвердженому Постановою КМУ від 27.08.2008 р. № 761.

Отже, маски мають відповідати вимогам як Техрегламенту №753, так і №761.

Медвироби мають відповідати вимогам додатку 1 до Техрегламенту №753 (див. п. 11 цього Техрегламенту). В додатку наведені різноманітні вимоги до виробництва, маркування тощо. Всіх їх має бути дотримано.

З огляду за зміст додатку 2 медичні маски відносяться до медичних виробів класу І. Відповідно до п. 18 Техгрегламенту №753 виробник має нанести на медвиріб знак відповідності та дотримуватися вимог, наведених в додатку 8 до Техрегламенту №753, а також скласти декларацію про відповідність.

На медвироби (маски) у виробника (ТОВ) має бути техдокументація, наведена в п. 3 додатку 8 до Техрегламенту № 753.

Медвироби мають бути промарковані згідно з вимогами додатку 11 до Техрегламенту № 753 (див. п. 43, п. 44 цього Техрегламенту).

Поряд з цим має бути декларація про відповідність, передбачена п. 51 Техрегламенту № 761.

Таким чином, щоб мати можливість застосовувати ставку 7%, потрібно:

  • мати дві декларації про відповідність, передбачені як Техрегламентом № 753, так і № 761;
  • дотримуватися всіх вимог як Техрегламенту № 753, так і № 761. Тезисно ми навели їх вище, наприклад, є така вимога, як маркування знаком відповідності.

З наведеного випливає, що для того, щоб скористатися пільгою однієї декларації відповідності замало, має бути дві. І окрім того, має бути дотримано норми обох Техрегламентів.

Друга пільга, якою може скористатися ТОВ – звільнення від оподаткування.

Звільнення передбачено нормою п. 1 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ, на період карантину, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину. Такий карантин на сьогодні діє згідно з Постановою КМУ від 20.05.2020 р. № 392, до 31 липня 2020 року. Тобто продати зі звільненням від оподаткування можна тільки в період від сьогодні до 31 липня 2020 року включно. Причому в цьому разі компенсуюче ПДВ за п. 198.5 і ст. 199 ПКУ не нараховується. 

Звільняються від оподаткування ПДВ операції продажу товарів, наведених в Переліку товарів, затверджених постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224. Є в цьому переліку і такі засоби індивідуального захисту, які мають код УКТ ЗЕД 6307 90 98 00 «Медична маска, респіратор FFP2 або FFP3, маски, не оснащені змінними фільтрами».

Поряд з цим, у примітці 3 до Переліку № 224 зазначено, що для звільнення від оподаткування:

  • відповідні товари мають мати декларацію про відповідність. Вище ми зазначили, що має бути дві декларації;
  • на товари та упаковку має бути нанесено знак відповідності, згідно з вимогами Техрегламенту №753 і №761.

Але в цій же примітці зазначено, що пільга може бути застосована, якщо стосовно засобів індивідуального захисту не виконані вимоги технічних регламентів, але якщо є повідомлення Державної служби з питань праці про введення в обіг.

Таким чином, якщо ТОВ не дотримується якихось вимог Техрегламентів, для того, щоб скористатися звільненням від оподаткування ПДВ, воно може подати заяву Держпраці та отримати від нього відповідне повідомлення про введення в обіг. Про особливості подання заяви можна ознайомитися на сайті Держпраці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Побутова техніка на підприємстві: що з ПДВ?
    ТОВ-платник податку на прибуток та ПДВ взяло в оренду у фізособи офісне та складське приміщення (в т ч. кухню). ТОВ придбало побутову техніку та меблі для кухні, зокрема, витяжку, пральну машину, сушарку, холодильник, газову поверхню, шафу електричну) та в офіс кондиціонер. Чи необхідно нараховувати ПЗ з ПДВ при придбанні побутової техніки?
    17.05.202429
  • Продали корпоративні права: що з ПДВ?
    Підприємство продало корпоративні права в іншій юрособі. Чи є ця операція об’єктом оподаткування ПДВ? Як відобразити цю операцію в декларації з ПДВ?
    16.05.202423
  • Компенсації витрат з плати за землю: що з ПДВ?
    Підприємство продало майно, яке знаходиться на частині земельної ділянки, яка перебуває у постійному користуванні. До моменту поділу цієї ділянки і передачі в оренду підприємство виставлятиме покупцеві рахунок на компенсацію витрат з плати за землю. Чи оподатковується така операція ПДВ?
    15.05.202412
  • Громадська організація отримала безкоштовний доступ до CRM-системи від нерезидента: що з ПДВ?
    Громадська організація планує укласти договір з ФОПом щодо налаштування та підтримки CRM-системи. Компанія-нерезидент (США) безкоштовно надає організації доступ до CRM-системи. Які податкові наслідки цих операцій?
    14.05.202414
  • Коли спливає строк на відображення ПК?
    Протягом березня-липня 2022 р. підприємство придбавало за готівку пальне, суми в чеках більше 240 грн, ПН не виписувалося, ПДВ зависло на субрахунку 644. Окрім того, є завислі суми ПДВ, без ПН, за період з 2019 по 2021 рр. Коли такі суми ПДВ можна списати до складу витрат (Дт 949 Кт 644)?
    13.05.202470