• Посилання скопійовано

Участь головбуха у вебінарі: що з оподаткуванням?

Головбух брав участь у вебінарі. Надано акт виконаних робіт, де зазначено найменування послуг: "Інформаційні послуги - вебінар. Кошти під звіт-2023". Чи є це додатковим благом для головбуха та чи потрібно нараховувати ЄСВ?

Згідно з пп. 165.1.37 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається сума витрат роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку згідно із законом.

Участь у вебінарах (семінарах, конференціях) передбачає отримання інформаційно-консультаційних послуг на підставі укладеного договору з організатором вебінару.

У разі якщо запрошеною стороною вебінару та за умовами договору отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є юридична особа (роботодавець), інтереси якої представляє працівник, то сума сплачена юридичною особою (роботодавцем) за участь у такому вебінарі не є доходом такого працівника та об’єктом оподаткування ПДФО.

У випадку, якщо за умовами договору запрошеною стороною та отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є сам головбух як фізична особа, яка отримує ці послуги незалежно від свого роботодавця, то суму, сплачену юридичною особою (роботодавцем) за участь у вебінарі за такого працівника, слід розглядати як дохід, отриманий останнім у вигляді додаткового блага, який включається до місячного оподатковуваного доходу та оподатковується ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5%. Також буде ЄСВ 22%, якщо вебінар проводила організація, яка не акредитована як навчальний заклад.

Проте, розглядаючи зазначену ситуацію, робимо такий висновок. Оскільки в акті не персоніфіковано працівника, а вказано лише факт про  надання консультаційно-інформаційних послуг роботодавцю, то вартість вебінару, де представником був головбух, не буде для останнього додатковим благом, відповідно не потрібно утримувати ПДФО, ВЗ, нараховувати ЄСВ та відображати у додатках єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»