• Посилання скопійовано

Оплату за інвестиційний актив отримано в різних періодах: як заповнити графу 4 та 5 додатку Ф1 декларації про доходи?

Фізособа у 2023 році продала частку у статутному капіталі товариства розміром 300 тис. грн за ціною 380 тис. грн. На банківський рахунок у 2023 р. отримано 304 тис. грн, а решту – 76 тис. грн фізособа отримає в 2024 р.. В додатку 4ДФ юрособа-платник задекларувала такі дані: нараховано доходу – 380 000 грн, виплачено – 304 000 грн. Як правильно заповнити фізособі додаток Ф1 до декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік, зокрема, графи 4 та 5?

Юридична особа – покупець показує дохід, щовиплачений на користь фізичної особи-резидента за придбання інвестиційного активу у вигляді частки в статутному капіталі в додатку 4ДФ (ЗІР).

Якщо сторонами договору є фізичні особи, то нотаріус, у разі посвідчення договору купівлі-продажу корпоративних прав, подає розрахунок до контролюючого органу (ЗІР).

В наведеній ситуації юридична особа-покупецьпоказала у звітності нарахування та виплату доходуфізичній особі. В декларації про майновий стан та доходи фізична особа самостійно декларуєінвестиційний прибуток.

Відповідно до пп. 14.1.81-1 ПКУ інвестиційний прибуток для цілей розділу IV ПКУ – дохід у вигляді позитивної різниці між доходом, отриманим платником податку від проведення операцій з цінними паперами з урахуванням курсової різниці, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, та витратами на придбання таких інвестиційних активів.

Податківці в своїх консультаціях висловили наступну думку: «якщо договір купівлі-продажу інвестиційного активу, укладений у звітному році, а кошти від продажу інвестиційного активу фактично надійдуть у наступному році, то платник податку повинен задекларувати дохід у вигляді інвестиційного прибутку за підсумками року, в якому фактично отриманий такий дохід та у відповідних випадках, сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків» (консультація ДПС у ЗІР категорії 103.10). 

За аналогією розуміємо, що фізична особа має показати дохід в сумі та датою фактичного отримання. Тобто, у графі 4 додатку Ф1 до Декларації про майновий стан та доходи отриманий дохід буде вказано 304000 грн.

У графі 5 фізична особа показує суму витрат на придбання інвестиційного активу або вартість інвестиційного активу, що була задекларована особою як об'єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування відповідно до підрозділу 9-4 розділу XX ПКУ з урахуванням норм пп. 170.2.4 - 170.2.6 ПКУ (крім операцій з деривативами). 

З наведеного вище зрозуміло, що показати потрібно буди витрати на придбання інвестиційного активу, зокрема 300000 грн. При подачі декларації фізична особа також додасть підверджуючі документи щодо отриманих доходів та понесених витрат.

На нашу думку, необхідно декларувати всю суму витрат, 300000 грн, оскільки фізособи завжди застосовують касовий метод визначення доходів і витрат. В даній ситуації інвестиційний прибуток 2023 року складе 4000 грн та буде відображений в графі 10.8 декларації і саме з цієї суми буде розраховано ВО та ПДФО. А вже в наступному 2024 році, після отримання другої частини оплати, визнати інвестиційний прибуток 76000 грн без врахування витрат і розрахувати ПДФО та ВО з цієї суми. Оскільки фізична особа не може наперед точно знати, чи буде їй виплачено кошти у 2024 р., то декларувати їх у повному обсязі у 2023 р. недоцільно.

Зауважимо, що в нормативних документах немає жодного роз’яснення, що фізична особа має ділити витрати пропорційно отриманим доходам. 

Але ми не виключаємо можливість, що такий підхід можуть застосувати податківці. І тоді фізична особа має показати у графі 4 додатка Ф1 до декларації – 304000 грн, а у графі 5 – 240000 грн (80% від 300000 грн). Тоді, інвестиційний прибуток за 2023 р. складе 64000 грн, а за 2024 р. прибуток буде  76000 – 60000 = 16000 грн.

Тому радимо фізичній особі звернутися за ІПК з цього приводу, адже ситуація неоднозначна і потребує додаткових роз’яснень, так як немає чіткого алгоритму дій щодо наведеної ситуації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»