• Посилання скопійовано

Чи є знижка на послуги паркування додатковим благом?

Суб’єкт господарювання проводитиме акцію, за умовами якої будь-який власник платіжних карток фізособа, який сплачуватиме послуги паркування більш як за 2 години в період з 01 по 30 січня, отримуватиме знижку 10%. Чи буде така знижка додатковим благом фізосіб, яка підлягає оподаткування ПДФО та ВЗ?

Ні, така знижка не буде додатковим благом і не оподатковуватиметься ПДФО і ВЗ.

Додатковим благом є сума знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку (див. пп. "е" пп. 164.2.17 ПКУ).

Поняття індивідуальності податкова уточнює у своїх консультаціях. Наприклад, дивимося відповідь податкової на питання в ЗІР (103.02): "Який порядок оподаткування доходу ФО при отриманні товару зі знижкою звичайної ціни (вартості) від ЮО?".

Податкова відповідає, що додаткове благо виникає, якщо дана знижка носить індивідуальний (персональний) характер. А якщо знижка поширюється на будь-якого платника податку та не є індивідуальною, то сума такої знижки не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Тож додаткове благо виникатиме, якщо покупці власники платіжних карток в січні оплатять більше 2 годин, але знижку нададуть не всім, а тільки окремим покупцям. Для цих окремих обраних покупців знижка носитиме персональний характер.

Але за умовами запитання знижку надаватимуть всім власникам платіжних карток, які оплатили в січні більше 2 годин за паркування. Тому такі знижки не носять персонального характеру. 

Наведені знижки можна розглядати як інші доходи, які не підлягають оподаткуванню, згідно з пп. 165.1.49 ПКУ. В додатку 4ДФ такі доходи відображають з ознакою доходу "127".

Але відобразити в додатку 4ДФ можна тільки у разі персоніфікації надання знижки. Тобто, потрібно мати точну інформацію, яка особа отримала знижку. Щонайменше, потрібно мати РНОКПП (раніше - ідентифікаційний код) таких осіб. Очевидно, що суб’єкт господарювання не має РНОКПП, а може мати тільки дані платіжних карток. Та ж даних карток недостатньо для персоніфікації.

Тому, на наш погляд, такі знижки не відображаються в додатку 4ДФ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»