• Посилання скопійовано

Занижено суму нарахованого доходу підприємцю у формі №1ДФ: чи буде штраф?

У звіті за ф. №1ДФ неправильно зазначили суму нарахованого доходу фізособі-підприємцю (яка не підлягає оподаткуванню) з ознакою доходу «157». Чи буде застосовуватися штраф у разі виправлення такої помилки?

Згідно з п. 119.2 ПКУ неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми отриманої оплати від фізосіб за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень.

Аналогічні дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 гривень.

Окрім цього, у «ЗІР» (категорія 103.26) податківці зазначають таке: «…у разі якщо під час подання уточнюючого податкового розрахунку за ф. №1ДФ додаються рядки щодо виплачених доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, що не призводить до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку, за якими відсутній обов’язок у фізичної особи щодо подання річної декларації, та не відбувається зміна платника, тобто номер облікової картки платника – отримувача доходу вказано правильно, то штрафні (фінансові) санкції до такого податкового агента не застосовуються».

Таким чином, за невключення  до звіту за формою №1ДФ інформації щодо доходів, які не оподатковується ПДФО та ВЗ (або включення не в повному обсязі), штраф за п. 119.2 ПКУ  не може бути застосовано. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»