• Посилання скопійовано

Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?

Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?

Відповідно до пп. 283.1.8. ПКУ, земельні ділянки, надані для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення діяльності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку не підлягають оподаткуванню земельним податком.

Тобто за своїм функціональним призначенням ця земельна ділянка має відноситись до територій культових закладів, що співвідноситься з видом цільового призначення за кодом 03.04 «Для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій» (Постанова  №821).

Зміна цільового призначення проводиться відповідно ст. 20 ЗКУ. При встановленні цільового призначення земельних ділянок здійснюється віднесення їх до певної категорії земель та виду цільового призначення.

Віднесення земельних ділянок до певної категорії та виду цільового призначення щодо земельних ділянок приватної власності здійснюється їх власниками.

Таким чином, при зміні цільового призначення земельної ділянки на код 03.04 та при використанні відповідно цільового призначення релігійна організація матиме право на застосування пільги. 

Зауважимо, що платники, які використовують земельні ділянки, які не підлягають оподаткуванню земельним податком відповідно до ст. 283 ПКУ, не подають декларацію з плати за землю. Цей вид пільги виключено з довідника пільг, тому платник навіть, якщо і захоче подати, то не зможе. Адже немає технічної можливості це зробити.

***

Додатково читайте: Податкова декларація з плати за землю: звітуємо за 2024 рік

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»