• Посилання скопійовано

Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?

ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?

Доходи нерезидентів, які оподатковуються відповідно до пп. 141.4 ПКУ, перераховані у пп. 141.4.1 ПКУ. 

Для їхнього оподаткування потрібно розуміти, чи є зберігання інформації послугами, які звичайно надає цей нерезидент. Скоріше за все це так, тому плата за таке зберігання – це його доходи у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента, у тому числі вартості послуг із міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення.

У цьому випадку такі кошти не оподатковуються податком на доходи нерезидентів на підставі прямого виключення у пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ. Податком на доходи нерезидентів оподатковуються доходи, які зазвичай не належать до звичайної діяльності нерезидента з продажу товарів, робіт, послуг, а також деякі види «особливих» послуг. Зберігання інформації до таких послуг не належить, а скоріше за все, воно є звичайною діяльністю цього нерезидента.

Якщо ці суми не оподатковуються податком на доходи нерезидентів, то й немає необхідності застосовувати конвенції про уникнення подвійного оподаткування.

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»