• Посилання скопійовано

Чи потрібно нараховувати земельний податок в умовах припинення госпдіяльності?

Підприємство не працює більше двох років. У власності має земельну ділянку під промисловими об’єктами. Чи потрібно нараховувати в даних умовах земельний податок?

Відповідно до пп. 269.1.1 ПКУ, платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування.

Об’єкт оподаткування земельним податком:

  • земельні ділянки, які перебувають у власності;
  • земельні частки (паї), які перебувають у власності;
  • земельні ділянки державної та комунальної власності, які перебувають у володінні на праві постійного користування (пп. 270.1.1 ПКУ).

Тому не важливо, чи використовує підприємство земельні ділянки,  чи ні. Ключовим є наявність об’єкта оподаткування.

Окремо в ПКУ виділено  пільги щодо сплати земельного податку юридичними особами (ст. 282 ПКУ) та земельні ділянки, які не підлягають оподаткуванням земельним податком (ст. 283 ПКУ та ст. 283-1 ПКУ).

Також відповідно до пп. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ власники та користувачі земельних ділянок не нараховують та не сплачують плату за землю (земельний податок та/або орендна плата) на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

У випадку несплати виникає податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені (пп. 14.1.175 ПКУ).

ДПС наголошує про наслідки несплати податкових зобов’язань:

1) штраф за несплату/несвоєчасну сплату зобов’язань;

2) у контролюючого органу виникає право податкової застави

3) застосовується арешт майна і рахунків;

4) на підставі рішення суду застосовується примусова реалізація майна, що перебуває в податковій заставі, та/або стягнення грошових коштів на банківських рахунках, а також готівки – якщо податковий борг платник не погасить добровільно;

5) обмеження для посадових осіб юридичної особи щодо виїзду за кордон;

6) адміністративна та кримінальна відповідальність.

Таким чином, не залежно від того, чи працює підприємство, чи ні, якщо відсутня пільга та земельні ділянки не відносяться до земельних ділянок, що не підлягають оподаткуванню, то доведеться нараховувати і сплачувати земельний податок. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»