• Посилання скопійовано

Дебіторська заборгованість резидента "Дія. Сіті"

На балансі резидента "Дія. Сіті", платника податку на особливих умовах, є дебіторська заборгованість за надані послуги нерезиденту, яка утворилася в період, коли ТОВ був платником на загальних підставах. Чи потрібно цю заборгованість показувати в рядку 24.2 додатку "Дія" і сплачувати з неї податок - 9%?

Повне питання:

ТОВ на загальних умовах, неплатник ПДВ, в грудні 2019 року надав інформаційні послуги нерезиденту на суму 20 000 євро. Нерезидент не сплатив за надані послуги. 

В 2022 р. ТОВ стає резидентом "Дія. Сіті" та з 1.07.2022 р. платником податку на особливих умовах (ПнВК). 

В червні 2022 року нерезидент надсилає лист ТОВ, в якому підтверджує свої зобов'язання перед ТОВ та зобов'язується погасити заборгованість в найближчий час. 

  • Чи потрібно заборгованість за цією операцією показувати в рядку 24.2 додатку "Дія" та сплачувати з неї 9% податку, хоча дебіторська заборгованість виникла в 2019 році до моменту набуття статусу ТОВ платника податку на особливих умовах та дохід за цією сумою приймав участь у формуванні прибутку за 2019 рік?;
  • Чи стає така заборгованість безнадійною у 2022 році, навіть якщо нерезидент підтвердив свій борг у письмовій формі?;
  • У разі прощення боргу боржнику у 2023 році, в якому рядку Додатку "Дія" відображати таке прощення та чи потрібно додатково сплачувати податок на репатріацію?;
  • У разі, якщо нерезидент підпише угоду з іншим нерезидентом про переведення боргу на такого іншого нерезидента та такий інший нерезидент заплатить борг у 2024 році, чи буде така операція мати податкові наслідки для ТОВ?

 

Відповідь:

Чи потрібно заборгованість показувати в рядку 24.2 додатку "Дія"?

Ні, не потрібно.

У цьому рядку відображається вартість майна (робіт, послуг), наданих резидентом "Дія. Сіті", платником податку на особливих умовах особі, що не є резидентом "Дія. Сіті" - платником податку на особливих умовах, за договором, який передбачає виплату компенсації вартості такого майна (робіт, послуг), крім продажу (надання) майна (робіт, послуг) після отримання оплати або за умови, що зарахування коштів від такого продажу (надання) на рахунки резидента "Дія. Сіті" - платника податку на особливих умовах, відкриті в українських банках, здійснюється протягом 365 календарних днів, наступних за днем оформлення відповідного документа (детальніше див. пп. 135.2.1.10 ПКУ).

Тобто, однією з умов заповнення цього рядка є надання, серед іншого, послуг резидентом "Дія. Сіті" на особливих умовах. А в розглядуваній ситуації ТОВ надало ці послуги, коли воно ще не було резидентом "Дія. Сіті". Тобто, критерій пп. 135.2.1.10 ПКУ не виконується.

 

Чи стає така заборгованість безнадійною у 2022 році?

Ні, не стає.

Адже на період карантину (у зв’язку з COVID-19) та на період воєнного стану строк давності призупинено (див. п. 12, п. 19 Прикінцевих та перехідних положень ЦКУ).

Тож фактично починаючи з 02.04.2020 р. (див. тут обгрунтування цієї дати) по сьогоднішній день строк давності призупинено. І триватиме він до закінчення воєнного стану.

Окрім того, згідно з ч. 1 ст. 264 ЦКУ перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов'язку. Після переривання перебіг позовної давності починається заново (ч. 3 ст. 264 ЦКУ). А як зазначено в запитанні, нерезидент письмово підтвердив свій борг. Тобто, навіть якщо би строк давності не було призупинено, він був би перерваний і почався заново у разі підтвердження боргу нерезидентом боржником.

 

У разі прощення боргу боржнику у 2023 році в якому рядку Додатку "Дія" відображати таке прощення?

Прямо в ПКУ про оподаткування прощеного боргу нічого не сказано.

На наш погляд, такий прощений борг можна розглядати як безоплатно надані послуги (див. пп. 135.2.1.6 ПКУ), або як надання безповоротної фіндопомоги (див. пп. 135.2.1.7 ПКУ).

Безоплатно надані послуги відображаються в рядку 16 і далі в рядку 17 додатку "Дія".

Безповоротна фіндопомога відображається в рядку 18 і далі в рядку 19 додатку "Дія". В обох випадках сума прощеного боргу оподатковується податком за ставкою 9%.

Але для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Оподаткування у разі переведення боргу

На наш погляд, на оподаткування резидента "Дія. Сіті" така операція не вплине. Адже така операція відсутня в ПКУ серед тих, які є об’єктом оподаткування.

Але думка ДПС з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»