• Посилання скопійовано

Податкові наслідки для ТОВ при переході на ЄП

ТОВ є платником податку на прибуток і ПДВ. Планує перейти на ЄП 3 групи (5%) без ПДВ. Які податкові наслідки такого переходу?

Наслідки для податку на прибуток

Наслідки стосуються тільки так званих перехідних операцій.

Перша. Якщо ТОВ під час перебування платником податку на прибуток отримувало аванси (дебет 311 кредит 681), то воно не визнавало доходу в бухобліку (п. 6.3 П(С)БО 15), відповідно, не оподатковувало податком на прибуток. Але під час відвантаження товарів (послуг) на ЄП слід визнати дохід, який буде оподатковуватись уже ЄП. Це пряма норма абз. 4 п. 292.3 та абз. 2 п. 292.6 ПКУ. Дата відвантаження і буде датою доходу, який оподатковується ЄП.

Друга. Якщо ТОВ під час перебування платником податку на прибуток відвантажувало товари (надавало послуги), то воно відображало дохід у бухобліку (дебет 361 кредит 70), як наслідок, за такою операцією визнавався фінрезультат, який оподатковувався податком на прибуток. Тому погашення дебіторської заборгованості покупцями (дебет 311 кредит 361), коли ТОВ вже перебуватиме на ЄП, не буде оподатковуватись ЄП. Кошти, які надійшли як оплата товарів (послуг), реалізованих на загальній системі, не включаються до складу доходу платника ЄП. Погашення покупцями дебіторської заборгованості є завершальною операцією: це пряма норма пп. 6 п. 292.11 ПКУ.

Можуть бути також інші перехідні нюанси, про які детальніше можна почитати тут.

 

Наслідки для ПДВ

При переході ТОВ платника ПДВ на ЄП групи 3 (5%) реєстрацію платника ПДВ анулюють.

У зв’язку з цим у ТОВ може залишатися:

  1. «невикористаний» податковий кредит щодо залишків товарів, послуг, необоротних активів;
  2. «невикористане» від’ємне значення ПДВ;
  3. неотримане бюджетне відшкодування;
  4. залишок коштів на електронному рахунку;
  5. залишок реєстраційного ліміту;
  6. податкові зобов’язання за останній звітний період.

Як розв'язувати ці питання, ми писали тут. Про так званий «невикористаний» податковий кредит щодо залишків товарів, послуг, необоротних активів можна ще почитати тут.

 

Щодо перехідних операцій

За загальним правилом, ПЗ з ПДВ нараховується за правилом першої події згідно з п. 187.1 ПКУ: на дату зарахування коштів від покупця чи на дату відвантаження товарів або надання послуг, залежно від того, яка подія настала раніше.

Тож якщо ТОВ отримає передоплату в період, коли воно є платником ПДВ, воно нарахує ПЗ з ПДВ. А якщо в рахунок отриманої передоплати воно відвантажує товари чи надає послуги вже в період перебування на ЄП (5%), то в документах на відвантаження чи надання послуг окремо відображатиметься нараховане ПДВ. Це не означатиме, що ТОВ нараховує ПДВ в той період, коли воно вже не є платником ПДВ. Це означає, що воно погашає заборгованість за ПДВ, яке виникло в період перебування ТОВ платником ПДВ.

Якщо передоплата отримуватиметься частково в період перебування платником ПДВ, то при відвантаженні товарів чи наданні послуг в період ЄП в документах на відвантаження товарів чи надання послуг на попередньо оплачену частину буде відображено ПДВ, а на другу, неоплачену частину, ПДВ не нараховується.

Дзеркальна ситуація і з податковим кредитом.

Якщо ТОВ в період, коли воно було платником ПДВ, отримало товари, послуги і відобразило ПК, то в разі оплати цих товарів, послуг вже в період перебування на ЄП (5%) оплата робиться в тому числі з ПДВ. Адже такою оплатою погашається заборгованість з ПДВ.

Так само, якщо ТОВ в період, коли було платником ПДВ, зробило передоплату постачальнику за товари, послуги, відобразило ПК з ПДВ, в разі отримання таких товарів, послуг в документах має зазначатися і сума ПДВ. Адже таким чином закривається заборгованість за ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»