• Посилання скопійовано

Продаж товару за ціною нижчою від ціни придбання у резидента Дія Сіті

Резидент «ДІЯ СІТІ» - платник податку на особливих умовах придбав програмний продукт, вартість якого складає 120 000 грн. Відбувається реалізація програмного продукту покупцю, який не є резидентом «ДІЯ СІТІ». Ціна продажу – 100 000 грн. Ціна реалізації нижча від ціни придбання на 20 000 грн. Чи не підпадає така операція в сумі 20 000 грн під п. 141.9-1.2.5 ПКУ (безоплатні передачі), на яку потрібно нарахувати податок на виведений капітал?

Положення підпункту 141.9.-1.2 ПКУ не застосовуються, зокрема, до операцій, визначених у пп. 141.9-1.2.5 ПКУ, а саме до передачі майна (надання робіт, послуг) (передачі ризиків, пов’язаних з правом власності, або передачі результатів робіт, послуг) особі, яка не є резидентом Дія Сіті - платником податку на особливих умовах, без висування вимог щодо компенсації його (їх) вартості, у тому числі з безоплатної передачі майна (робіт, послуг) у сумі, визначеній за правилами, встановленими пп. 135.2.1.6 ПКУ, тобто у сумі вартості такого майна.

Відповідно до п. 135.2 ПКУ у разі здійснення операцій, які є об’єктом оподаткування, у формі, відмінній від грошової, базою оподаткування є вартість такої операції, визначена на рівні не нижче звичайної ціни.

На нашу думку, реалізація програмного продукту за ціною нижчою від ціни його придбання не підпадає під вимоги пп. 141.9.-1.2.5 ПКУ, тому що така реалізація в цілому є компенсованою, хоча й у сумі, що менша за ціну придбання. Різницю між ціною придбання і ціною продажу не слід розглядати як безоплатне постачання, оскільки покупець сплачує свою ціну за весь програмний продукт в цілому, а не за його частину, і покупця не може цікавити ціна придбання товару у постачальника. Крім цього, звичайна ціна на цей продукт може змінюватися і може так статися, що вона буде нижчою, ніж та ціна, за яку резидент Дія Сіті придбав його раніше.

Якщо оплата за проданий програмний продукт відбувається у грошовій формі, правило п. 135.2 ПКУ про звичайні ціни теж не застосовується, тому ця операція оцінюється за фактичною ціною, за якою вона була здійснена.

У пп. 141.9.-1.2 ПКУ визначені операції, які оподатковуються податком на прибуток за ставкою 9%, і там немає такої операції, як реалізація товарів за ціною нижчою від ціни придбання. Тому ми вважаємо, що такий продаж програмного продукту повинен оподатковуватися за загальними правилами, за ставкою 18%. Але в цьому випадку резидент Дія Сіті отримає збиток від такого продажу.

Ми також вважаємо, що ця операція не підлягає відображенню у додатку ДІЯ, оскільки вона не відповідає вимогам пп. 141.9.-1.2.5 ПКУ. До речі, операції з безоплатної передачі майна, робіт, послуг, передбачені пп. 141.9.-1.2.5 ПКУ відображаються у рядку 16 додатка ДІЯ і на них не нараховується податок за ставкою 9% - графи 4 та 6 цього рядка не заповнюються.

На нашу думку, такий продаж не підпадає під вимоги ст. 39 ПКУ, оскільки не є контрольованою операцією в розумінні пп. 39.2.1.7 ПКУ і тому не вимагає коригування фінрезультату.

Ми виклали нашу думку з цього питання. Оскільки роз’яснень податківців на цю тему знайти не вдалося, пропонуємо отримати від них індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»