• Посилання скопійовано

Оподаткування матеріальної допомоги на лікування дитини працівника

Яке оформлення та оподаткування матеріальної допомоги дитині працівника підприємства, яка надаватиметься на протязі 6 місяців рівними частинами в процесі лікування?

Матеріальна допомога на підставі пп. 170.7.4 ПКУ

Оформлення 

Для надання підприємством матеріальної допомоги на лікування дитини працівника потрібно:

  • отримати від працівника заяву з проханням укласти договір із закладом охорони здоров'я та оплатити за цим договором вартість лікування;
  • самостійно укласти договір безпосередньо із медичним закладом (у разі позитивного рішення підприємства (благодійника));
  • на підставі  рахунку медзакладу чи згідно з договором перерахувати гроші на розрахунковий рахунок закладу. 

На підставі цих документів видається наказ. 

Крім того, повинні бути підтвердні документи, що підтверджують лікування у даному медзакладі та витрати на його проведення: окрім договору, це медичний висновок, чеки, касові ордери тощо.

 

Оподаткування 

Цільова допомога на лікування, перерахована безпосередньо закладу охорони здоров'я, не включається до оподатковуваного доходу працівника підприємства, а також члена сім'ї працівника першого ступеня спорідненості на підставі пп. «а» пп. 170.7.4 ПКУ.

Дитина працівника і є саме членом сім’ї першого ступеня споріднення. При цьому сума такої допомоги нормами ПКУ не обмежена.  Із суми допомоги, що перерахована безпосередньо медзакладу, ПДФО та військовий збір не утримується. 

Матеріальна допомога на лікування, що перерахована закладу охорони здоров'я відображається підприємством у додатку 4ДФ єдиної звітності за ознакою «169».

Якщо ж хоча би одну з вищезазначених умов не виконано, то допомога на лікування підлягатиме оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. 

Оподатковувана сума допомоги відображатиметься у додатку 4ДФ об'єднаної звітності за ознакою «126».

На кошти, що перераховані медичному закладу на оплату лікування дитини працівника, ЄСВ не нараховується, оскільки така виплата не входить до фонду оплати праці згідно з пп. 3.32 Інструкції №5.

 

Матеріальна допомога на підставі пп. 165.1.19 ПКУ

Оформлення 

Для надання неоподатковуваної матеріальної допомоги на підставі пп. 165.1.19 ПКУ підприємство має мати підтвердні документи, для підтвердження цільового характеру надання коштів на оплату лікування, а саме:

  • документи, що підтверджують потребу дитини в лікуванні та медобслуговуванні (зокрема, наявність та характеристики хвороби, травми, отруєння, патологічного стану тощо);
  • документи про надання таких послуг дитині, їх вартість. Такими документами можуть бути: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг, інші відповідні документи залежно від необхідного лікування або медичного обслуговування, хвороби та її стану.

Звичайно ж, має бути заява від працівника та відповідний наказ від підприємства.

 

Оподаткування 

Так допомога належить до доходів, що не є об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором. Проте вона потребує відображення у додатку 4ДФ  суми наданої допомоги за ознакою доходу «143».

Згідно з п. 14 розділу І Переліку №1170, допомога на лікування не є об'єктом оподаткування ЄСВ, оскільки не належить до фонду оплати праці. Отже, у додатку 1 єдиної звітності не відображається.

Якщо ж хоча би одну з вищезазначених умов не виконано, - то допомога на лікування підлягатиме оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. 

 

Висновок

За обома розглянутими пунктами ПКУ матеріальна допомога надається на лікування в будь-якій сумі, за виконанням вказаних умов та без оподаткування. Періодичність чи часткове перерахування коштів на лікування законодавством не встановлено. Тому, якщо підприємство протягом 6 місяців рівними частинами оплачуватиме лікування дитини в медзакладі та матиме всі необхідні документи, такі суми не підлягатимуть оподаткуванню.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»