• Посилання скопійовано

Газовий конденсат стабільний: нюанси оподаткування

Підприємство-виробник залізобетонних виробів придбало газовий конденсат стабільний (УКТ ЗЕД 2709001000) для обігріву пропарювальних камер. Чи виникає необхідність у підприємства стати платником акцизу при списанні газового конденсату? Які податкові зобов’язання виникають при списанні газового конденсату?

У першу чергу необхідно розібратися, чи є газовий конденсат підакцизним товаром.

Відповідно до пп. 14.1.145 ПКУ, підакцизні товари (продукція) - товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку. Але податківці звертають увагу на те, що коли ми визначаємо, чи є товар підакцизним, необхідно орієнтуватися не лише на УКТЗ, а й на назву товару.

Газовий конденсат не є підакцизним товаром в розумінні пп. 215.2 та пп. 215.3 ПКУ, так як УКТ ЗЕД 2709001000 відсутній в переліку.

Перевіримо також відповідне визначення:

Газовий конденсат (легка нафта) – це природна суміш легких вуглеводневих сполук (C5 і вище), які перебувають у газі в розчиненому стані за певних термобаричних умов і переходять у рідку фазу в разі зменшення тиску до рівня, нижчого від тиску конденсації, відповідає нормативному документу, яким установлено його якість, і є сировиною для НПЗ.

До підакцизних товарів належать (пп. 215.1 ПКУ):

  • спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу "живого" бродіння);
  • тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;
  • тютюнова сировина, тютюнові відходи;
  • рідини, що використовуються в електронних сигаретах;
  • пальне, у тому числі товари (продукція), що використовуються як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом;
  • автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше, транспортні засоби для перевезення вантажів;
  • електрична енергія.

В даному переліку газовий конденсат також відсутній, як і інша вуглеводнева сировина.

Таким чином, газовий конденсат не є підакцизним товаром, тому при списанні його у підприємства не виникне жоднх зобов’язань щодо акцизу у 2023 р.

При понаднормовому списанні газового конденсату у підприємства може виникнути компенсуюче ПЗ з ПДВ, оскільки використання конденсату понад норму може розглядатися як його використання не в господарській діяльності. Про особливості складання ПН в цій ситуації можна почитати тут.

Списання газового конденсату не тягне за собою коригування фінрезультату для цілей оподаткування.

Зауважимо, що при списанні невикористаного газового конденсату потрібно буде подбати про його утилізацію.

Звертаємо увагу, що 6 листопада 2023 року Д. Гетманцев, Я. Железняк та інші нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №10215  "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо запровадження системи контролю за обігом нафти, газового конденсату та розчинників".

Пропонується внести зміни до ПКУ щодо віднесення до підакцизної групи товарів нафти та газового конденсату з нульовою ставкою акцизного податку, а також розчинників за кодом 3814 00 90 19 згідно з УКТ ЗЕД зі ставкою 245,50 євро за 1000 л та із можливістю застосування податкових векселів. Крім того, планується удосконалення системи відстеження руху пального. Більш детально ми писали тут.

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»