• Посилання скопійовано

Оподаткування податком на виведений капітал резидента Дія. Сіті при виплаті дивідендів

Резидент Дія. Сіті, платник податку на особливих умовах, звітується раз на рік, за підсумками 9 місяців 2023 р. отримав прибуток, планує в грудні виплатити дивіденди. Які податкові наслідки, якщо дивіденди будуть за наслідками бухгалтерського прибутку і якщо будуть з суми, що перевищує бухгалтерський прибуток?

Оподаткування дивідендів податком на виведений капітал

Відповідно до пп. 141.9-1.2.1 ПКУ, об’єктом оподаткування резидента Дія. Сіті — платника податку на особливих умовах є операції з виплати дивідендів власнику корпоративних прав (крім власника корпоративних прав, який є резидентом Дія. Сіті — платником податку на особливих умовах) у сумі, визначеній за правилами, встановленими пп. 135.2.1.1 ПКУ.

Відповідно до пп. 135.2.1.1 ПКУ база оподаткування визначається як сума дивідендів, які виплачуються на користь власника корпоративних прав (крім власника корпоративних прав, який є резидентом Дія. Сіті - платником податку на особливих умовах) у грошовій формі та/або відмінній від грошової формі, за винятком дивідендів, які нараховуються на користь акціонера/учасника юридичної особи - емітента у вигляді акцій (часток, паїв), за умови що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів/учасників у статутному капіталі емітента та в результаті якого збільшується статутний капітал емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів.

Ставка податку — 9% (див. пп. 136.8 ПКУ).

Таким чином, сума виплачених дивідендів оподатковується за ставкою 9%, окрім випадку, коли:

  • особою, яка отримує дивіденди, є інший резидент Дія Сіті, платник податку на особливих умовах;
  • дивіденди нараховуються на користь акціонера/учасника юридичної особи - емітента у вигляді акцій (часток, паїв), за умови що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів/учасників у статутному капіталі емітента та в результаті якого збільшується статутний капітал емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів.

Про оподаткування дивідендів ми ще писали тут.

 

Авансовий внесок з податку на прибуток

Резиденти Дія Сіті платники податку на особливих умовах звільняються від обов’язку сплати авансових внесків з податку на прибуток у разі виплати дивідендів. Про це можна почитати тут.

 

Що таке дивіденди?

У зв’язку з наведеним вище постає питання, що вважати дивідендами.

Відповідно до пп. 14.1.49 ПКУ дивіденди - платіж, що здійснюється юридичною особою, в тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Для цілей оподаткування до дивідендів прирівнюються також, серед іншого, платіж у грошовій чи негрошовій формі, що здійснюється юридичною особою на користь її засновника та/або учасника (учасників) у зв’язку з розподілом чистого прибутку (його частини) тощо.

Тобто, дивіденди – це платіж у зв’язку з розподілом чистого прибутку за даними бухобліку. Виходить, якщо виплачується платіж, який розрахований з суми, більшої за бухгалтерський прибуток, він вже не буде дивідендами. 

На наш погляд, такий платіж вписується в поняття безповоротної фіндопомоги. Тому що згідно з пп. 14.1.257 ПКУ безповоротна фінансова допомога - це: сума коштів, передана платнику податків згідно з договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладення таких договорів.

Тож таку суму «дивідендів», на наш погляд, слід оподатковувати як безповоротну фіндопомогу.

 

Оподаткування безповоротної фіндопомоги податком на виведений капітал

Це питання розглядалося тут.

Відповідно до пп. 141.9-1.2.6 ПКУ об’єктом оподаткування резидента Дія. Сіті – платника податку на особливих умовах є операції з виплати (надання) особі, яка не є резидентом Дія Сіті - платником податку на особливих умовах, фінансової допомоги в сумі, визначеній за правилами, встановленими пп. 135.2.1.7, 135.2.1.8, 135.2.1.8-1 ПКУ.

В пп. 135.2.1.7 ПКУ йде мова, серед іншого, про фінансову допомогу, надану особі, яка не є резидентом Дія. Сіті - платником податку на особливих умовах, якщо така фінансова допомога не підлягає поверненню.

Таким чином, така безповоротна фіндопомога оподатковується як і дивіденди – податком на виведений капітал, за ставкою 9%.

Але слід зазначити, що ми навели власну думку щодо оподаткування дивідендів, які перевищують отриманий бухгалтерський прибуток. Думка податкової служби з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»