• Посилання скопійовано

Допомога від роботодавця дітям працівників-військовослужбовців, які загинули

ТОВ планує надавати матеріальну допомогу до повноліття дітям працівників – загиблих військовослужбовців. Як це документально оформити? Які документи потрібні від отримувача? Чи оподатковується ця допомога податками?

Згідно з ст. 1 Закону №5073:

  • благодійник - дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності;
  • благодійна діяльність - добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

 

Оформлення

Для відображення в обліку кожної господарської операції мають бути відповідні первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій (ст. 9 Закону про бухоблік). 

Таким первинними документами є:

  • заява від отримувача матеріальної допомоги (повнолітньої дитини або законного представника неповнолітньої), із зазначенням цілей: на придбання лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) за Переліком №112. Також в заяві (у довільній формі) можна вказати банківські реквізити у разі отримання допомоги коштами у безготівковій формі;
  • свідоцтво про народження дитини, у якому в графі «батько» зазначено саме працівника-військового, який загинув;
  • наказ керівника, що виданий на підставі заяви отримувача про надання благодійної допомоги. 
  • платіжне доручення (якщо допомогу надавали у безготівковій формі) або видатковий касовий ордер (якщо фінансування здійснено готівкою).

 

Оподаткування

Згідно з абз. 2 пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ сума (вартість) благодійної допомоги виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками - фізичними особами, у порядку, визначеному Законом «Про благодійну діяльність та благодійні організації», зокрема на користь членів сімей таких учасників бойових дій  є доходом, який не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу отримувача до 31 грудня включно року, наступного за роком, в якому припинено або скасовано воєнний в Україні, та/або завершено здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

До членів сімей учасників бойових дій в Україні належать зокрема, але не виключно:

  • малолітні та/або неповнолітні діти;
  • повнолітні діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, до закінчення ними закладів освіти, але не більше ніж до досягнення 23 років;
  • повнолітні діти, які не мають своїх сімей;
  • повнолітні діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття.

Одночасно слід звернути увагу і на пп. 170.7.8 ПКУ, яким визначено порядок звільнення від оподаткування благодійної допомоги, що надається відповідно до абз. 2 пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ. Де зазначено, що не включається до оподатковуваного доходу благодійна допомога, що надається у будь-якій сумі (вартості) виплачена (надана) благодійниками  на користь учасників бойових дій, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, або членам їх сімей  на: 

  • закупівлю лікарських засобів;
  • засобів особистої гігієни;
  • продуктів харчування, 
  • предметів речового забезпечення;
  • інших товарів (робіт, послуг) за Переліком №112, що визначається КМУ;
  • для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації;
  • платних послуг з лікування;
  • забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації;
  • послуг медичної реабілітації;
  • санаторно-курортного оздоровлення.

Отже, вважаємо, що роботодавець правомірно може користуватися даними нормами ПКУ та надавати матеріальну допомогу дітям військових, які загинули.

Тож, матеріальна допомога, яка планується підприємством, може виплачуватися до повноліття дітям працівників-військовослужбовців, які загинули під час виконання бойового завдання, і така допомога не підлягатиме оподаткуванню ПДФО та ВЗ незалежно від суми, але за умови її надання та використання на вищезазначені цілі. 

Таку благодійну допомогу слід відобразити в Додатку 4ДФ єдиної звітності за ознакою доходу «205», незважаючи на те, що вона неоподатковувана.

Якщо матеріальна допомога дітям загиблих працівників-військовослужбовців, надається на інші цілі, ніж зазначені вище, така допомога стає нецільовою благодійною допомогою згідно з пп. 170.7.3 ПКУ, де розмір неоподатковуваної суми сукупно за рік не повинен перевищувати граничного розміру доходу, визначеного абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2023 р. – 3760,00 грн). При наданні суми, що перевищує зазначений розмір, підприємство має оподаткувати її  ПДФО та військовим збором, як інші доходи, але тільки в сумі перевищення. Суму нецільової благодійної допомоги, у тому числі тієї, що перевищує встановлений граничний розмір, потрібно відобразити у Додатку 4ДФ єдиної звітності за ознакою доходу «169».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»