• Посилання скопійовано

Воєнні особливості декларації на нерухоме майно

Як заповнити декларацію з податку на нерухоме майно на 2023 рік за нерухомість, яка знаходиться в зоні бойових дій та є в Переліку №309? Як заповнити уточнюючу декларацію за 2022 рік щодо таких земель?

Чи діє пільга?

Дана пільга встановлена пп. 69.22 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ

Для юридичних осіб пільга діє:

  • щодо житлової нерухомості — з 01.03.2022 р. по 31.12.2022 р.;
  • щодо нежитлової нерухомості — з 01.03.2022 р. по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан.

Тобто, за цей період не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

В цій же нормі зазначено, що Перелік відповідних територій затверджує КМУ.

Але КМУ не затвердив такий перелік, а уповноважив Мінреінтеграції затвердити перелік (див. Постанову КМУ від 06.12.2022 р. №1364).

На підставі такого уповноваження Мінреінтеграції наказом від 22.12.2022 р. №309 і затвердив Перелік.

Тобто, за буквального розуміння Перелік №309 — це не той перелік, який має бути згідно з пп. 69.22 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Внаслідок цієї неузгодженості ДПС на місцях подеколи не приймають уточнюючі декларації з податку на нерухомість, вважаючи, що пільга недіюча.

Зрештою, в ІПК ДПСУ від 27.01.2023 р. №195/ІПК/99-00-04-01-04-06 читаємо, що ДПСУ з метою належного виконання положень пп. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ направила звернення до Мінфіну щодо отримання роз’яснення з питання можливості застосування платниками податків та контролюючими органами Переліку для цілей податкового адміністрування окремих податків. Актуальна інформація щодо можливості/неможливості застосування Переліку буде розміщена на офіційному вебпорталі

ДПС за адресою: https://tax.gov.ua/Головні події.

На момент підготовки цієї консультації (10.02.2023 р.) про наявність відповіді Мінфіну чи ДПС нам невідомо.

Як тільки така відповідь з’явиться, про це повідомимо в новинах на нашому сайті. 

Якщо рішення буде на користь можливості застосування Переліку №309, то можна буде уточнити дані декларації з податку на нерухоме майно 2022 року, а також вирішити з декларування за 2023 рік (про що далі).

 

Коли подавати уточнюючу декларацію?

В пп. 69.22 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ сказано, що платники податку - юридичні особи протягом шести календарних місяців після місяця, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відображаються зміни розміру податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за відповідний податковий період. 

Тобто, за буквального розуміння цієї норми платники повинні звітувати з податку на нерухомість за 2022 рік, за 2023 рік в загальному порядку. І тільки якщо воєнний стан буде припинено, вони матимуть право подати уточнюючі декларації  протягом шести календарних місяців після місяця, в якому припинено чи скасовано воєнний стан. А поки воєнний стан триває, платники не можуть уточнити декларації з податку на нерухомість.

На жаль, консультації ДПС з аналізом цього питання нам невідомі.

Тож припускаємо, що якщо підприємство подасть уточнюючу декларацію раніше зазначеного строку, ДПС може це розцінити як помилку. 

Для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Як уточнювати?

Нормативними документами це питання не встановлено. Консультацій податкової також поки немає.

В такому разі може бути доречним узгодити порядок уточнення з ДПС, може, навіть, отримати індивідуальну податкову консультацію.

Можна також спробувати уточювати подібно до того, як ДПС консультувала щодо уточнення плати за землю.

Тобто, в рядках 17 та 23 додатку 1 (у частині об’єктів житлової нерухомості), в рядках 16 та 22 додатку 2 (у частині о’єктів нежитлової нерухомості) уточнюючих декларацій за 2022 рік вказувати тільки нарахування за січень та лютий 2022 року. 

Поряд з цим в рядку 8 "Доповнення до Податкової декларації" написати, що "Податкові зобов’язання уточнено згідно з пп. 69.22 підрозділу 20 розділу ХХ ПКУ" чи щось подібне.

А з приводу уточнення показників 2023 року рекомендуємо звернутися за консультацією до ДПС.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»