• Посилання скопійовано

Сплата податку на землю, якщо не встановлено ставку

Підприємство придбало земельну ділянку 23.01.2023 р. Сільрадою ставку податку не встановлено і буде встановлено пізніше. Як платити податок в цьому разі? Чи подавати декларацію?

Щодо ставки податку

Ставка податку за земельні ділянки, НГО яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3% від їх НГО, для земель загального користування - не більше 1% від їх НГО, для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3% та не більше 1% від їх НГО, а для лісових земель - не більше 0,1% від їх НГО (див. пп. 274.1 ПКУ).

Якщо НГО земельних ділянок не проведено: у розмірі не більше 5% від НГО одиниці площі ріллі по АРК або по області, для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3% та не більше 5% від НГО одиниці площі ріллі по АРК абопо області, а для лісових земель - не більше 0,1% від НГОплощі ріллі по АРК або по області (пп. 277.1 ПКУ).

Ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території, встановлюють ВРАРК та органи місцевого самоврядування (пп. 284.1 ПКУ).

Процедуру встановлення ставок наведено в пп. 12.3 ПКУ

Відповідно до пп. 12.3.5 ПКУ, у разі, якщо до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування місцевих податків та/або зборів, сільська, селищна, міська рада не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків та/або зборів, що є обов’язковими згідно з нормами цього Кодексу, такі податки та/або збори справляються виходячи з норм цього Кодексу із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування таких місцевих податків та/або зборів.

Тобто, якщо на поточний звітний рік ставки податку не встановлені, діють ставки, встановлені раніше. Але що робити, якщо ставки і раніше не встановлювалися, в ПКУ нічого не сказано.

Але в редакції пп. 12.3.5 ПКУ, яка діяла до 23.05.2020 р., зазначалося, що до прийняття відповідного рішення ставки справляються виходячи з норм цього Кодексу із застосуванням їх мінімальних ставок. Тож зараз такої можливості немає. І що робити, прямо ПКУ не зазначає.

Проте маємо з цього питання консультацію Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків, яке розміщене тут.

Податкова пише: «Якщо у чинному рішенні органу місцевогосамоврядування відсутні ставки, що відповідають категорії земельних ділянок (основному цільовому призначенню землі), то з метою уточнення інформації щодо прийнятих рішень про встановлені ставки по земельному податку, платникам плати за землю необхідно звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування за місцем знаходження земельних ділянок.

При обчисленні податкових зобов’язань з плати за землю платник податку повинен застосовувати ставки земельного податку (в тому числі ставка «0»), зазначені у письмовій відповіді органу місцевого самоврядування на його запит».

Аналогічно відповідає податкова на питання в ЗІР (111.03): «Які ставки земельного податку повинні застосовувативласники (користувачі) земельних ділянок, якщо в прийнятому рішенні органу місцевого самоврядуваннявідсутні ставки, що відповідають такій категоріїземельної ділянки?».

Тому можна вчинити так, як рекомендує податкова. Направити письмовий запит до органу місцевого самоврядування. Останній направить письмову відповідь, де зазначить, приміром, що рішення щодо встановлення ставки ще не приймалося і буде прийнято пізніше.

Але якщо рішення не прийняте, це означає, що ставки немає, тож і нарахувати податок немає можливості. Таким чином, щонайменше протягом поточного року податок не сплачуватиметься. Але підприємство однаково має подати декларацію, як того вимагає ПКУ.

 

Подання декларації з плати за землю

Відповідно до пп. 286.4 ПКУ, за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

Тому якщо підприємство придбало землю 23.01.2023 р., тобто, саме на цю дату до підприємства перейшло право власності на землю (здійснена держреєстрація такого права), то до 20.02.2023 р. включно підприємство має подати декларацію.

Заповнюючи декларацію, в колонці 16 розділу І потрібно проставити ставку податку. У зносці 17 до цієї колонки написано: «Зазначається ставка податку відповідно до рішення органу місцевого самоврядування».

Але в даній ситуації такого рішення немає і ставка не встановлена. Тобто, за правилами, колонку 16 в електронній формі декларації слід взагалі не заповнювати. А в паперовій формі проставити прочерк. Проте така декларація не пройде автоматичну перевірку. Тому можна спробувати поставити в цій колонці «0». В такому разі річна сума податку в колонці 17 та 23 розділу І та в рядку 3 розділу ІІІ декларації становитиме «0,00» грн.

Поряд з цим, на наш погляд, підприємству слід заповнити комірку «Зміст доповнення» під розділом ІІІ декларації. Зазначивши там, що орган місцевого самоврядування не встановив ставку податку, тому нарахувати податок на поточний рік немає можливості.

Але зауважмо, що особливості заповнення декларації для умов даної  ситуації нормативними документами не встановлені. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним узгодити це питання з податковими органами.

 

Як діяти, якщо орган місцевого самоврядування встановить ставку податку?

Процедура встановлення ставок і набуття ними чинності встановлена в пп. 12.3 ПКУ.

Сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та/або зборів, та про внесення змін до таких рішень (пп. 12.3 ПКУ).

При прийнятті рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів обов'язково визначаються об'єкт оподаткування, платник податків і зборів, розмір ставки, податковий період та інші обов'язкові елементи (пп. 12.3.2 ПКУ).

Відповідно до пп. 12.3.3 ПКУ, сільські, селищні, міські ради надсилають у десятиденний строк з дня прийняття рішень, але не пізніше 25 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлених місцевих податків та/або зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів, до контролюючого органу, в якому перебувають на обліку платники відповідних місцевих податків та/або зборів, в електронному вигляді інформацію щодо ставок та податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів у порядку та за формою, затвердженими Постановою КМУ від 28.12.2020 р. № 1330, та копії прийнятих рішень про встановлення місцевих податків та/або зборів та про внесення змін до таких рішень.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, не пізніше 25 вересня поточного рокуоприлюднює на своєму офіційному веб-сайті зведену інформацію про розмір та дату встановлення на відповідних територіях ставок місцевих податків та/або зборів, а також про встановлені на відповідних територіях податкові пільги.

Відповідно до пп. 12.3.4 ПКУ, рішення про встановлення місцевих податків та зборів офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 25 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та/або зборів або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

Причому відповідно до пп. 12.3.8 ПКУ на період дії воєнного чи надзвичайного стану сільські, селищні, міськіради мають право приймати рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів без застосування процедур, передбачених Законом «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

З наведеного випливає, що якщо орган місцевого самоврядування затвердить ставки податку до 15.07.2023 р. і оприлюднить їх до 25.07.2023 р., такі ставки будуть застосовуватися з початку 2024 року. Фактично це означає, що підприємства почне сплачувати податок з початку 2024 року.

Якщо в означені строки ставки не будуть затверджені та/чи оприлюднені, підприємство не сплачуватиме податок і в 2024 році.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»