• Посилання скопійовано

Безкоштовне надання пива та інших напоїв в кафе або продаж цих товарів зі знижками

Кафе бажає прискорити реалізацію пива та інших напоїв, тому що наближаютья кінцеві строки реалізації. Для цього кафе вводить акції: до страви додаються безкоштовно пляшки пива або газованих напоїв. Чи можна надавати напої безоплатно або за символічними цінами? Які податкові наслідки?

Перш за все зазначимо, що на даний час немає жодних заборон та упереджень щодо безоплатної передачі товарів покупцям. 

Тому кожний торговець може прийняти власне рішення, яким чином стимулювати продаж товару:

  • надавати товар безоплатно;
  • продавати за символічною ціною – 10 коп., 1 грн тощо. Формально це вже не безоплатне надання, а продаж зі знижкою. Радимо встановлювати ціну, що кратна мінімальному номіналу монет, що перебувають в обігу – 10 коп.
  • продавати товар зі «звичайною» знижкою.

Другий та третій варіант відрізняються лише розміром знижки – в другому варіанті максимальна знижка сприймається як «майже» дарунок.

 

Безоплатне надання товару

В бухобліку такий товар списується до складу витрат. Ми допускаємо два варіанти списання:

  • за звичайною схемою – на собівартість реалізованого товару: Дт 902 Кт 281. В такому разі на рах. 902 буде сформована собівартість усіх товарів, що продані і надані гостям кафе, і не потрібно буде змінювати прийняту схему обліку;
  • списувати безоплатно наданий товар та товар, окремо від проданого за звичайними цінами на рекламні витрати: Дт 93 Кт 281. За цього варіанту на рах. 902 буде тільки собівартість проданого товару (в тому числі і зі знижками), а безоплатно наданий товар буде відображений на рах. 93. На нашу думку, це не дуже зручний варіант обліку, оскільки вимагає різних схем списання товару.

Дохід від продажу безоплатно наданого товару не виникає. Оскільки вартість переданого товару збільшує витрати, то ця операція в цілому є збитковою. Фінрезультат з метою оподаткування не коригується – такого коригування не передбачено в ПКУ. 

ПДВ. Безоплатне надання товару – це оподатковувана операція. База оподаткування повинна бути не нижче ціни придбання такого товару – абз. 2 пп. 188.1 ПКУ. На різницю між фактичною ціною продажу (в даному випадку це нуль) і мінімальною базою оподаткування складається окрема ПН.

Докладніше про це – тут.

Можна також нараховувати ПДВ на звичайну продажну вартість товару і складати одну звичайну ПН на весь товар – це спростить роботу щодо складання ПН, при цьому вимоги абз. 2 пп. 188.1 ПКУ будуть дотримані. Але при цьому сума ПДВ буде більшою, ніж при нарахуванні ПДВ на ціну придбання товару.

 

ПДФО та ВЗ

Оскільки кафе не може ідентифікувати кожного гостя, а також воно надає товар безоплатно кожному, хто до нього звернеться, то ПДФО та військовий збір не виникає. 

В чеку РРО можна зазначати акційний товар за звичайною ціною і одночасно робити 100% знижку на всю вартість товару.

 

Продаж товару за символічними цінами та з реальною знижкою

Це по суті одне й те саме – продаж товару зі знижкою, різниця тільки в розмірі знижки. 

Оскільки товар проданий, а не наданий безоплатно, то в бухобліку обирається звичайна схема списання собівартості проданого товару: Дт 902 Кт 281. 

Дохід від продажу товару формується на підставі фактичної ціни продажу вже з урахуванням знижки: Дт 301/311 Кт 702. Фінрезультат з метою оподаткування не коригується.

 

ПДВ

При наданні знижки можлива ситуація, коли товар буде проданий за ціною, що нижче ціни придбання. Тоді так само складаються дві ПН – на фактичну ціну і на мінімальну базу оподаткування.

 

ПДФО та ВЗ

При наданні знижок так само не виникають ПДФО та ВЗ, оскільки не можна ідентифікувати отримувачів.

В чеку РРО можна зазначати акційний товар за звичайною ціною і одночасно робити відповідну знижку, а можна програмувати ціну товару вже з урахуванням знижки. Наприклад, якщо все пиво продається за ціною 10 коп., можна одразу запрограмувати цю ціну на все пиво.

 

Пиво як підакцизний товар

Безоплатне надання підакцизних товарів вимагає наявності ліцензії на роздрібну торгівлю пивом. Акцизний податок при безоплатній роздачі алкогольних напоїв не нараховується. Ми писали про це у новині.

При продажу пива зі знижкою акциз за ставкою 5% нараховується за звичайними правилами – на фактичну ціну продажу товару.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Відкрили міні-АЗС: отримуємо ліцензію на зберігання пального
    ТОВ є платником акцизного податку, має ліцензію на зберігання пального та є розпорядником акцизного складу. Пальне використовується виключно для власних потреб. Підприємство планує відкрити ще одну міні-АЗС, для заправки власного автотранспорту, за адресою, відмінною від адреси місця зберігання пального, зазначеного в наявній ліцензії. Також буде зареєстровано ще один акцизний склад. Чи необхідно внести зміни до чинної ліцензії, чи отримати нову? Чи обов’язково повинна бути вказана загальна місткість резервуарів в ліцензії на зберігання пального? Які документи подати для отримання ліцензії на зберігання пального та реєстрації ще одного акцизного складу?
    08.05.202415
  • Орендуємо авто: як списати пальне?
    У власності ТОВ та ФОП є автотранспорт. Між цими суб’єктами господарювання буде укладено договір оренди на такі транспортні засоби. ФОП як ФО є засновником ТОВ. Як в даному випадку списувати пальне?
    06.05.202480
  • Максимальна роздрібна ціна змінилася на нову партію тютюнових виробів: чи можна переоцінити попередню партію?
    Підприємство придбало для роздрібного продажу у листопаді 2023 р. партію сигарет, на пачці ціна - 80 грн. У квітні 2024 р. ціна на пачці відповідних марок сигарет - 90 грн. Чи має право підприємство здійснити дооцінку сигарет, придбаних в листопаді та продавати за МРЦ визначеною на основі даних квітня?
    01.05.20247
  • Роздрібний продаж алкоголю: як скласти ПН та звітувати з акцизу?
    ТОВ змінює напрямок діяльності – відкриває кафе, в якому буде продаж алкоголю і напоїв, виготовлених з алкоголю та інших інгредієнтів. ТОВ є платником ПДВ. Ліцензію оплачено 20.02.2024 р. Який буде перший звітний період з акцизу? Діяльність не розпочато. Як скласти зведену ПН при продажі коктейлів?
    23.04.202441
  • Паливо для заправки генераторів починає використовуватися в госпдіяльності: які наслідки?
    Підприємство в 2022 році закупило паливо для роботи генераторів із розрахунку 2 тонни на кожен генератор. Паливо зберігається в ємностях біля генераторів. З часом паливо втрачає свої властивості. Чи може підприємство використовувати це паливо для заправлення транспорту підприємства? Ліцензія на зберігання пального у підприємства відсутня
    22.04.202454