• Посилання скопійовано

Переміщення пального між своїми акцизними складами – як скласти АН та декларацію з акцизу?

Які коди треба застосовувати при складанні АН при перевантаженні пального з одного акцизного складу пересувного на другий акцизний склад пересувний у межах одного суб'єкта господарювання-платника? Чи потрібно це відображати в декларації з акцизного податку?

Згідно з пп. 14.1.212 ПКУ, реалізація пального - це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

У двох примірниках АН складаються на операції реалізації пального від одного акцизного складу до іншого, в тому числі це можуть бути як стаціонарні, так і пересувні акцизні склади в будь-якій комбінації (п. 231.3 ПКУ). При цьому реалізацією пального в даному контексті є будь-яка операція з переміщення пального з одного акцизного складу (далі – АС) або акцизного складу пересувного (далі – АСП) на інший АС/АСП: за плату, без оплати, або просто переміщення пального між власними акцизними складами.

Тому у разі переміщення пального між різними акцизними складами (стаціонарними та пересувними) в межах одного платника складається акцизна накладна за загальними правилами.

І навпаки, якщо пальне переміщується в межах одного акцизного складу, акцизна накладна не складається – див. ІПК ДПСУ від 07.11.2019 р. №1230/6/99-00-04-02-05-15/ІПК.

Якщо платник акцизного податку переміщує пальне між своїми акцизними складами, то він одночасно є особою, яка реалізує та особою, отримує пальне. В цьому випадку він складає та реєструє АН у двох примірниках у загальному порядку, єдиною відмінністю є те, що відправник та отримувач пального – одна й та сама особа, але акцизні склади будуть різні.

В даному випадку:

  • код операцій для акцизної накладної, яка складається в одному примірнику – 0;
  • умови оподаткування пального – 0;
  • напрям використання пального – 0.

Оскільки це операція між різними акцизними складами, а інформацію в додатку 1-1  до декларації з акцизного податку слід подавати в розрізі акцизних складів та за товарними кодами згідно УКТ ЗЕД, в тис. л пального, приведеного до t 15° C, то переміщення пального між акцизними складами відображається в декларації за загальними правилами, зокрема:

  • в графі 5 – обсяги реалізованого пального з акцизного складу – відправника;
  • в графі 4 – обсяги отриманого пального на акцизному складі – отримувачу.

Інші графи додатка 1-1 заповнюються за загальним алгоритмом. Зокрема, показник графи 7 додатка 1-1 визначається розрахунково: від реалізованого обсягу за акцизними накладними віднімається початковий залишок, отримані обсяги за акцизними накладними та обороти з реалізації, що наведені у графі 6. Якщо різниця позитивна, вона наводиться у графі 7, а від’ємна різниця не відображається.

Заповнення графи 7 додатка 1-1 спричиняє виникнення суми акцизного податку у графі 10, специфічну ставку якого слід зазначити у графі 9.

Оскільки у запитанні йдеться про пересувні акцизні склади, то в графі 1 додатка 1-1 до декларації акцизного податку слід зазначити номери реєстрації транспортних засобів в уповноважених органах відповідної держави.

Додатково читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Приймати пальне на відповідальне зберігання можуть тільки платники акцизу з акцизними складами
    ФОП та ТОВ укладають договір відповідального зберігання пального. ТОВ зберігає пальне і має ліцензію на зберігання пального для власних потреб, але не зареєстроване платником акцизного подтаку та не має зареєстрованих акцизних складів. Чи може таке ТОВ приймати пальне на відповідальне зберігання? Що з акцизним податком?
    16.05.202410
  • Одночасне використання ємності для зберігання пального орендодавцем та орендарем: чи можливо?
    ТОВ придбало ємність (бочку) для зберігання пального та хоче передати в оренду її частину ФОПу. Ліцензія на зберігання пального у ТОВ є. Чи можна укласти договір оренди на частину ємності та спільно її використовувати? Чи потрібно ФОПу отримувати ліцензію на зберігання пального?
    14.05.202423
  • Відкрили міні-АЗС: отримуємо ліцензію на зберігання пального
    ТОВ є платником акцизного податку, має ліцензію на зберігання пального та є розпорядником акцизного складу. Пальне використовується виключно для власних потреб. Підприємство планує відкрити ще одну міні-АЗС, для заправки власного автотранспорту, за адресою, відмінною від адреси місця зберігання пального, зазначеного в наявній ліцензії. Також буде зареєстровано ще один акцизний склад. Чи необхідно внести зміни до чинної ліцензії, чи отримати нову? Чи обов’язково повинна бути вказана загальна місткість резервуарів в ліцензії на зберігання пального? Які документи подати для отримання ліцензії на зберігання пального та реєстрації ще одного акцизного складу?
    08.05.202419
  • Орендуємо авто: як списати пальне?
    У власності ТОВ та ФОП є автотранспорт. Між цими суб’єктами господарювання буде укладено договір оренди на такі транспортні засоби. ФОП як ФО є засновником ТОВ. Як в даному випадку списувати пальне?
    06.05.202498
  • Максимальна роздрібна ціна змінилася на нову партію тютюнових виробів: чи можна переоцінити попередню партію?
    Підприємство придбало для роздрібного продажу у листопаді 2023 р. партію сигарет, на пачці ціна - 80 грн. У квітні 2024 р. ціна на пачці відповідних марок сигарет - 90 грн. Чи має право підприємство здійснити дооцінку сигарет, придбаних в листопаді та продавати за МРЦ визначеною на основі даних квітня?
    01.05.20249