• Посилання скопійовано

Чи застосовує касовий метод підприємство, якщо дозвіл на будівництво отримано до 10.10.2022 року?

ТОВ отримало дозвіл на будівництво багатоквартирного будинку до 10.10.2022 року. В березні 2023 року ТОВ отримує право власності на квартиру (перше постачання) і на наступний день продає цю квартиру покупцю. В обліковій політиці касовий метод не застосовується. Чи потрібно застосовувати касовий метод? Коли виникають зобов’язання з ПДВ: при отримані дозволу або ж все-таки при оплаті за квартиру?

З 10 жовтня 2022 року набув чинності Закон №2600-ІХ, яким внесено зміни до пп. 187.1 ПКУ. А саме, за операціями з першого постачання житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості застосовується касовий метод податкового обліку відповідно до пп. 14.1.266 ПКУ.

Ця норма регулює саме операції з першого постачання житла. Про дату отримання дозволу мови не йде. Тому не залежно від того, коли саме отримано дозвіл на будівництво, якщо перше постачання об’єкта житлової нерухомості було після 10.10.2022 р., то застосування касового методу для ТОВ є обов’язковим. І в даному випадку не важливо, чи визначено це обліковою політикою, адже це імперативна норма ПКУ. 

Відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ, перше постачання житла (об’єкта житлової нерухомості) означає першу передачу готового новозбудованого житла (об’єкта житлової нерухомості) у власність покупця або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника.

Тобто, якщо ТОВ будує об’єкт власними силами, то першим постачанням для нього є передача квартири безпосередньо фізичній особі. І при такому постачанні ПЗ нараховуються за касовим методом.

Якщо ж будівництво житлового об’єкта проводиться підрядником способом "постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника", то першим постачанням буде саме передача об’єкта ТОВ і підрядник має скласти ПН на ТОВ за касовим методом. А передача квартири фізичній особі є вже другим постачанням і відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ звільняється від оподаткування ПДВ. 

Якщо підрядник нараховує ПЗ на свої послуги, то у ТОВ виникає податковий кредит і при другому постачанні у ТОВ виникає обов’язок щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за правилами, встановленими пп. 198.5 ПКУ, в частині товарів, що були передані підприємством підряднику для будівництва об’єкта та безпосередньо послуг підрядника, адже вони призначаються для використання в операціях, звільнених від оподаткування ПДВ відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ.

Щодо врахування податкового кредиту при будівництві потрібно виходити з того, що право на податковий кредит за касовим методом у ТОВ виникає тільки на дату оплати постачальнику за придбані товари/послуги, а за загальним правилом – на дату першої події. Про це ми писали тут

У ТОВ ПК формуватиметься так: за операціями до 10.10.2022 р. якщо постачальник/підрядник не застосовував касовий метод за правилом першої події, а після 10.10.2022 р. за правилами касового методу.

Касовий метод є обов’язковим за операціям з першого постачання житла відповідно пп. 187.1 ПКУ.

Першим постачанням для ТОВ є:

  • при виконанні підрядним способом робіт –отримання права власності на збудований об’єкт, де ТОВ виступає покупцем;
  • при самостійному будівництві – передача об’єкта житлової нерухомості власнику – фізичній/юридичній особі, де ТОВ виступає продавцем.

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Ліцензії і дозволи»

  • Чи потрібна легалізація або апостилювання податкових документів, виданих податковими органами Польщі?
    Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених у Польщі, платник зобов'язаний отримати від державного органу Польщі довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Чи потрібно її легалізувати або апостилювати для надання ДПС України?
    25.04.202422
  • Чи змінювати ліцензію при встановленні додаткової ємності для зберігання?
    У заяві на отримання ліцензії в 2022 році зазначено місце зберігання пального з типом об’єкта оподаткування «213» (завод), відповідно до форми №20-ОПП, і в ліцензії на 5 років визначено ліміт 20 000 л. В 2023 році придбана ще одна ємність і фактично кількість зберігання пального збільшилась до 30 000 л. Чи подавати форму №20-ОПП? Чи подавати заяву на збільшення ліміту в ліцензії на зберігання пального?
    22.04.202430
  • Ануляція ліцензії на зберігання пального: а може відповідальне зберігання?
    Підприємство придбало ПММ 28.03.2024 р. Акцизну накладну від продавця зареєстровано 28.03.2024 р. Заяву на анулювання ліцензії в зв’язку зі зміною адреси акцизного складу підприємство подало 26.03.2024 р. Витяг з розпорядження щодо анулювання ліцензії на зберігання ПММ для власних потреб датовано 28.03.2024 р. Коли ліцензія на зберігання вважається анульованою? Чи можна передати на зберігання пальне, якщо ліцензію анульовано?
    22.04.202425
  • Сплата та продовження ліцензії на оптовий продаж алкогольних напоїв під час воєнного стану
    Підприємство має ліцензію на оптовий продаж алкогольних напоїв. У цьому місяці повинні продовжувати її ще на рік та сплатити 500 000 грн. Чи можна до кінця воєнного стану не платити ці 500 000 грн за продовження цієї ліцензії, а оплатити цю суму протягом 30 днів після скасування воєнного стану? Чи поширюється звільнення на ліцензію оптового продажу алкогольних напоїв?
    09.04.2024111
  • Чи застосовує касовий метод підприємство, якщо дозвіл на будівництво отримано до 10.10.2022 року?
    ТОВ отримало дозвіл на будівництво багатоквартирного будинку до 10.10.2022 року. В березні 2023 року ТОВ отримує право власності на квартиру (перше постачання) і на наступний день продає цю квартиру покупцю. В обліковій політиці касовий метод не застосовується. Чи потрібно застосовувати касовий метод? Коли виникають зобов’язання з ПДВ: при отримані дозволу або ж все-таки при оплаті за квартиру?
    20.03.202443