• Посилання скопійовано

СГ включено до реєстру великих платників. Чи переоформлювати ліцензію на оптову торгівлю пальним?

Діяльність підприємства – оптова торгівля пальним без місця зберігання, є відповідна ліцензія. Підприємство включено до реєстру великих платників податків на 2024 рік згідно зі ст. 64 ПКУ. Чи потрібно у зв'язку з цим подавати заяву на перереєстрацію ліцензії?

Суб’єкти господарювання, які здійснюють оптову торгівлю пальним, за відсутності місць оптової торгівлі пальним, для отримання ліцензії подають тільки заяву до органу ДПС за місцезнаходженням суб’єкта господарювання та копію документа про сплату за ліцензію за перший рік.Річна плата за ліцензію на право оптової торгівлі пальним за відсутності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним становить 10000 гривень. Плата за ліцензії справляється щорічно і зараховується до місцевих бюджетів за місцем здійснення діяльності.

Відповідно до ст. 15 Закону про спирт у разі зміни найменування суб’єкта господарювання у зв’язку із зміною типу акціонерного товариства або у зв’язку з перетворенням акціонерного товариства в інше господарське товариство у заяві, яка подається до органу, що видає ліцензії, з доданим до неї документом про сплату чергового платежу за ліцензію, суб’єкт господарювання зазначає про таку зміну його найменування у зв’язку із зміною типу акціонерного товариства або у зв’язку з перетворенням акціонерного товариства в інше господарське товариство.

У разі зміни відомостей, зазначених у виданій суб'єкту господарювання ліцензії (за винятком змін, пов'язаних з реорганізацією суб’єкта господарювання та/або зміною типу акціонерного товариства), СГ  зобов’язаний у місячний термін з дня внесення таких змін звернутися до органу ДПС, який видав ліцензію, з відповідною заявою. Орган, який видав ліцензію, на підставі заяви суб’єкта господарювання протягом трьох робочих днів видає СГ ліцензію, оформлену на новому бланку з урахуванням змін.

Зокрема, при зміні місцезнаходження СГ потрібно переоформити і ліцензію –  докладніше див. тутЧеркаські податківці пишуть, що для внесення змін до ліцензії на оптову торгівлю пальним за відсутності місць оптової торгівлі у разі зміни суб’єктом господарювання місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративно-територіальної одиниці (області) суб’єкту господарювання потрібно звертатись до територіального органу ДПС за новим місцезнаходженням.

Щороку формується Реєстр великих платників податків відповідно до Порядку формування Реєстру великих платників податків від 21.10.2015  № 911.

Згідно з п. 3 розділу ІІІ Порядку № 911 великі платники податків, які не обліковуються в територіальних органах ДПС, що здійснюють податкове супроводження великих платників податків, зобов’язані не пізніше 01 грудня поточного року подати заяву за формою № 1-ОПП (основне місце обліку) до територіального органу ДПС, що здійснює податкове супроводження великих платників податків, наведеного у повідомленні про включення підприємства до Реєстру ВПП на наступний календарний рік.

Після зміни основного місця обліку та переведення на обслуговування великого платника податків до МУ ДПС по роботі з ВПП, великий платник податків продовжує перебувати за неосновним місцем обліку в ГУ ДПС в області, м. Києві, з якого був переведений, якщо відповідно до законодавства крім обов’язків щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків, зборів за основним місцем обліку, наявні такі обов’язки у великого платника податків за його місцезнаходженням (щодо місцевих податків і зборів, а також податків, які згідно з ПКУ мають сплачуватися (перераховуватися) до бюджету за місцезнаходженням підрозділів або об’єктів оподаткування) – п. 5 розділу ІІІ Порядку № 911.

Як бачимо з вищенаведеного, включення СГ до реєстру ВПП не змінює його місцезнаходження, хоча при цьому й змінюється основне місце обліку ВПП. У ліцензії на оптову торгівлю пальним зазначається саме місцезнаходження ліцензіата, а не його основне місце обліку, і якщо місцезнаходження (а точніше, адміністративно-територіальна одиниця (область)) не змінюється, то немає й підстав для переоформлення ліцензії.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Ліцензії і дозволи»

  • Чи потрібна легалізація або апостилювання податкових документів, виданих податковими органами Польщі?
    Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених у Польщі, платник зобов'язаний отримати від державного органу Польщі довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Чи потрібно її легалізувати або апостилювати для надання ДПС України?
    25.04.202422
  • Чи змінювати ліцензію при встановленні додаткової ємності для зберігання?
    У заяві на отримання ліцензії в 2022 році зазначено місце зберігання пального з типом об’єкта оподаткування «213» (завод), відповідно до форми №20-ОПП, і в ліцензії на 5 років визначено ліміт 20 000 л. В 2023 році придбана ще одна ємність і фактично кількість зберігання пального збільшилась до 30 000 л. Чи подавати форму №20-ОПП? Чи подавати заяву на збільшення ліміту в ліцензії на зберігання пального?
    22.04.202430
  • Ануляція ліцензії на зберігання пального: а може відповідальне зберігання?
    Підприємство придбало ПММ 28.03.2024 р. Акцизну накладну від продавця зареєстровано 28.03.2024 р. Заяву на анулювання ліцензії в зв’язку зі зміною адреси акцизного складу підприємство подало 26.03.2024 р. Витяг з розпорядження щодо анулювання ліцензії на зберігання ПММ для власних потреб датовано 28.03.2024 р. Коли ліцензія на зберігання вважається анульованою? Чи можна передати на зберігання пальне, якщо ліцензію анульовано?
    22.04.202425
  • Сплата та продовження ліцензії на оптовий продаж алкогольних напоїв під час воєнного стану
    Підприємство має ліцензію на оптовий продаж алкогольних напоїв. У цьому місяці повинні продовжувати її ще на рік та сплатити 500 000 грн. Чи можна до кінця воєнного стану не платити ці 500 000 грн за продовження цієї ліцензії, а оплатити цю суму протягом 30 днів після скасування воєнного стану? Чи поширюється звільнення на ліцензію оптового продажу алкогольних напоїв?
    09.04.2024111
  • Чи застосовує касовий метод підприємство, якщо дозвіл на будівництво отримано до 10.10.2022 року?
    ТОВ отримало дозвіл на будівництво багатоквартирного будинку до 10.10.2022 року. В березні 2023 року ТОВ отримує право власності на квартиру (перше постачання) і на наступний день продає цю квартиру покупцю. В обліковій політиці касовий метод не застосовується. Чи потрібно застосовувати касовий метод? Коли виникають зобов’язання з ПДВ: при отримані дозволу або ж все-таки при оплаті за квартиру?
    20.03.202443