• Посилання скопійовано

Зміна організаційно-правової форми підприємства: переведення працівників без звільнення

Підприємство змінює організаційно-правову форму з ПрАТ на ТОВ, при цьому код підприємства за ЄДРПОУ не змінюється. Чи можливо переоформити людей з ПрАТ на ТОВ без звільнення, щоб не сплачувати компенсацію за невикористану відпустку та податки з неї; як правильно зробити запис у трудовій книжці?

В зазначеному випадку змінюється організаційно-правова форма підприємства – з ПрАТ на ТОВ.

За нормами ЦКУ при зміні організаційно-правової форми підприємства створюється нова юридична особа з новою організаційно-правовою формою. Відповідно, нова юридична особа реєструється заново і отримує інший код за ЄДРПОУ, ніж попередня юрособа.

Проте за умовами запитання нова юрособа не створюється, код за ЄДРПОУ зберігається той самий, що й був.

Відповідно до ст. 104 ЦКУ реорганізація може проводитись у формі злиття, приєднання, поділу, перетворення підприємств. У разі перетворення наявна юридична особа припиняється, а нова юридична особа створюється. 

Перетворення ПрАТ на ТОВ визначається засновниками на зборах та закріплюється в рішенні.

Відпoвіднo дo ч. 5 cт. 4 Зaкoнy пpo дepжpeєcтpaцію пpи пepeтвopeнні здійcнюєтьcя дepжpeєcтpaція пpипипeння однієї юpидичнoї ocoби та дepжpeєcтpaція іншої. Зaвepшeнням пepeтвopeння є дaтa peєcтpaції cтвopeнoї юpидичнoї ocoби.

Також згідно з ст. 108 ЦКУ перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми, і у разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи.

В результаті цього нова юридична особа матиме новий код за ЄДРПОУ, а також процес припинення попередньої юрособи та процес реєстрації нової юрособи відбуваються паралельно незалежно один від одного, тож певний час дві юрособи існуватимуть одночасно.

Тому незалежна від того, чи змінюється код ЄДРПОУ чи ні, розглянемо оформлення працівників.

 

1. Продовження трудових договорів

Як зазначено у ч. 4 ст. 36 КЗпП, у разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудових договорів із працівниками продовжується. Ця норма підтверджує принцип правонаступництва у трудових відносинах у разі реорганізації юридичної особи. Необхідність у цьому правилі обумовлена зокрема ст. 108 ЦКУ, яка вирішує цивільноправові питання правонаступництва в разі перетворення юридичних осіб. 

Тому звільняти працівників та приймати їх за новим місце роботи не потрібно. Оскільки, ТОВ зберігає штат та умови праці, трудові договори з працівниками продовжуються, бо це є обов’язковим для підприємства-правонаступника. Нове підприємство продовжує політику розрахунку виплат, розпочату своїм попередником. Також окремі накази про продовження трудових відносин не видаються і в трудову книжку вноситься запис (див. зразок).

При такому збереженні робочих місць розрахунковий період для розрахунку відпускних, лікарняних, інших виплат не переривається, у Додатку 5 Об’єднаної звітності інформація щодо працівників не відображається. Така можливість випливатиме із записів у трудових книжках. Тож, питання про компенсацію невикористаної відпустки не виникають.

Також див. наш коментар до листа Мінсоцполітики тут.

Зразок

Внесення запису до трудової книжки у разі перетворення підприємства

№ запису

Дата

Відомості про прийом на роботу, переведення на іншу роботу і звільнення (із зазначенням причин і посиланням на статтю, пункт закону)

На підставі чого внесено запис (документ, його дата і номер)

число

місяць

рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приватне акціонерне товариство «Веселка» з

Наказ від

 

 

 

 

1 грудня 2021 року перетворено в Товариство

29.11.2021

 

 

 

 

з обмеженою відповідальністю «Місяць»

№ 10-ОД

 

 

 

 

 

 

 

2. Скорочення чисельності або штату працівників

Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

 

3. Звільнення за власним бажанням (п. 1 ст. 38 КЗпП) або за угодою сторін (п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП)

У разі звільнення за 2 та 3 варіантами підприємство звільненим працівникам повинне виплатити всі належні суми.

 

4. Переведення працівників

Застосувати такий варіант можна у разі, якщо змінюються умови трудового договору, посадові обов’язки, трудові функції, умови праці працівника. 

За цим варіантом переведення працівників з одного підприємства на інше проводиться за п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП. При цьому працівники пишуть заяви про звільнення з ПрАТ за вказаною підставою та заяви на прийом у нове ТОВ.

При цьому в трудовій книжці робиться запис про звільнення за п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП та прийом на нове ТОВ.

Відповідно, слід нарахувати та виплатити працівникам компенсацію за невикористану відпустку на ПрАТ. Як варіант, можна перерахувати нараховану компенсацію з ПрАТ на ТОВ, щоб працівники могли скористатися заробленими днями відпустки після переведення.

***

Наші матеріали на цю тему читайте тут:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Підприємництво»

  • Зміна організаційно-правової форми підприємства: переведення працівників без звільнення
    Підприємство змінює організаційно-правову форму з ПрАТ на ТОВ, при цьому код підприємства за ЄДРПОУ не змінюється. Чи можливо переоформити людей з ПрАТ на ТОВ без звільнення, щоб не сплачувати компенсацію за невикористану відпустку та податки з неї; як правильно зробити запис у трудовій книжці?
    16.12.2021399
  • Отримання підприємцем послуг від фізичної особи: оподаткування
    Чи може ФОП отримувати послуги (за договором надання послуг) від фізичної особи, якщо буде сплачувати за нього ПДФО та військовий збір?
    05.11.2021343
  • Особливості діяльності ФОП, що надає бухпослуги
    Яких умов має дотримуватися ФОП, щоб здійснювати діяльність з надання бухгалтерських послуг? Як документально підтверджувати надання своїх послуг іншим ФОПам та юрособам?
    11.05.20213 0865
  • Оплата третьою особою: наслідки
    На розрахунковий рахунок ТОВ надійшли кошти від покупця Петренко П., який скористався послугою ПриватБанку «реєстрові поповнення» і авторизувався не сам, а через телефон іншої людини. В результаті в банківській виписці вказано «... від Петренко П. через Сидоренко С.». Чи можемо в обліку провести платіж і відвантаження на Петренка? Чи правомірна така оплата?
    22.05.20201 475
  • Зміна розміру відрахувань держпідприємств: з якої дати починає діяти?
    Чи має право ДП застосовувати при звітуванні за І квартал 2020 року зменшений норматив відрахування чистого прибутку (передбачений постановою КМУ №349), якщо на момент звітування Постанову було прийнято, оприлюднено, але не опубліковано?
    19.05.2020163