• Посилання скопійовано

Чи може платник ЄП IV групи надавати процентну поворотну фіндопомогу?

Чи може юрособа - платник ЄП групи IV надавати процентну поворотну фіндопомогу іншій юрособі - платнику ЄП групи ІІІ? Якщо так, то які особливості оподаткування?

ПКУ не передбачено обмежень щодо надання фінансової допомоги (поворотної або безповоротної) платниками ЄП групи IV. Тому платники ЄП групи IV можуть надавати як поворотну, так і безповоротну фіндопомогу іншим особам.

Так відповідає і ДПС на питання в ЗІР (108.02.01): «Чи можуть ЮО – платники ЄП четвертої групи надавати фінансову допомогу (поворотну або безповоротну)?».

Але згідно з пп. 14.1.257 ПКУ поворотна фінансова допомога - сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення.

Тобто, якщо мова в ПКУ йде про поворотну фіндопомогу, то це фіндопомога без процентів. Якщо ж кошти надаються під проценти, то така операція вписується в поняття кредиту.

Кредит - грошові кошти, які надаються надавачем фінансових послуг (кредитодавцем) особі (позичальнику) у користування на поворотній основі на визначений строк із сплатою процентів (пп. 27 ч. 1 ст. 1 Закону №1953-IX). Надання коштів у кредит відноситься до фінансових послуг (див. п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону №1953-IX).

Здійснювати такі послуги мають право тільки фінансові компанії, які мають відповідну ліцензію (див. ч. 1 ст. 29 Закону № 1953-IX). Визначати належність послуг до фінансових має право регулятор (див. ч. 3 ст. 4 Закону № 1953-IX).

Регулятор - Національний банк України або Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку згідно з розподілом повноважень (див. пп. 47 ч. 1 ст. 1 Закону № 1953-IX). Щодо кредиту регулятором виступає НБУ (див. ч. 1 ст. 22 Закону № 1953-IX).

Думка НБУ щодо того, чи відноситься процентна позика до кредиту, нам невідома.Тому рекомендуємо з цього питання звернутися до НБУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»