• Посилання скопійовано

Оподаткування добрив, безоплатно отриманих від Державного аграрного реєстру "єдинником"

Юрособа на ІІІ групі ЄП безоплатно отримала від Державного аграрного реєстру добрива. Чи оподатковуються вони ЄП?

В пп. 292.1 ПКУ зазначено, що є доходом платника ЄП. Це будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в

  • грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);
  • матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп.292.3 ПКУ.

Своєю чергою, за пп. 292.3 ПКУ до суми доходу платника ЄП включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.

Для безоплатно отриманих товарів датою отримання доходу є дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (див. пп. 292.6 ПКУ).

Таким чином, безоплатно отримані добрива оподатковуються ЄП. Але за якою вартістю?

Відповідно до пп. 12 НП(С)БО 9 первісною вартістю запасів, одержаних підприємством безоплатно, визнається їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених пунктом 9 цього НП(С)БО. А в цьому останньому наведені різні витрати, пов’язані з придбанням запасів – транспортні витрати тощо.

Справедлива вартість - сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату (пп. 4 НП(С)БО 19). Тобто, справедлива вартість – це по суті ринкова вартість. Щодо добрив – це вартість, за якою добрива можна продати (купити).

Таким чином, якщо підприємство отримало добрив на 50 000 грн (вартість, за якою їх можна продати/купити), доставивши їх власним транспортом на свій склад, собівартість доставки 7 000 грн, то первісна вартість добрив складе 57 000 грн (50 000 + 7 000). А до складу оподатковуваного доходу включатиметься справедлива вартість отриманих добрив – 50 000 грн.

Бухгалтерські проведення:

  • Дт 208 Кт 718 – 50 000 грн (отримано добрива);
  • Дт 208 Кт 91* – 7 000 грн (збільшена первісна вартість добрив на собівартість перевезення).

* Рахунок 91 застосовується, якщо витрати на перевезення обліковуються на рахунку 91. Але вони можуть обліковуватися також на рахунку 23. Тоді замість рахунку 91 застосовується рахунок 23.

В податковій декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) вартість безоплатно отриманих добрив відображається разом з іншими видами доходу в рядку 1 «Сума доходу за податковий (звітний) період» розділу ІІ декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»