• Посилання скопійовано

Діяльність ФОПа з продажу електроенергії за «зеленим» тарифом

Фізособа планує зареєструвати ФОПа для діяльності з виробництва і продажу електроенергії за «зеленим» тарифом. Планується також отримати грант на цю діяльність від Держцентру зайнятості, за умовами якого слід створити не менше двох робочих місць. На якій системі оподаткування може бути цей ФОП? Чи потрібно придбавати ліцензію на продаж електроенергії? Чи оподатковується сума гранту при отриманні на рахунок ФОПа?

Чи може ФОП бути на ЄП?

Акцизний податок

Згідно з пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платником ЄП першої – третьої груп суб’єкти господарювання, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продажпідакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин).

Електрична енергія належить до підакцизних товарів (див. пп. 215.1 ПКУ).

Таким чином, на наш погляд, ФОП, який здійснює виробництво і продаж електроенергії, не може бути платником ЄП.

В такому разі ФОП може бути тільки на загальній системі оподаткування, особливості якої встановлені ст. 177 ПКУ. Такий ФОП сплачує ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%) з прибутку (доходи мінус витрати) від підприємницької діяльності. Перелік витрат, на які може бути зменшений дохід, наведений у пп. 177.4 ПКУ

Разом з тим, згідно з пп. 213.2.8 ПКУ до операцій з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуваннюакцизним податком, належать операції з реалізації електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії.

Електроенергія, яка продається за «зеленим» тарифом, виробляється з відновлювальних джерел енергії. Таким чином, з неї не сплачується акцизний податок.

Проте декларацію акцизного податку потрібно подавати. Про це зазначено в ІПК ДПСУ від 29.10.2019 р. № 1080/6/99-00-07-03-03-15/ІПК. В цій же ІПК зазначено, як потрібно заповнювати декларацію.

 

Чи потрібно придбавати ліцензію на продаж електроенергії?

Відповідно до пп. 1.3 Ліцензійних умов №1467, діяльність з виробництва електричної енергії суб’єктів господарювання (крім випадків, якщо електрична енергія виробляється без мети її продажу на підставі договору та споживається для власних потреб або виробляється мобільною (автономною) електростанцією) підлягає ліцензуванню, якщо сумарна встановлена потужність електрогенеруючого обладнання складає 5 МВт та більше або незалежно від встановленої потужності об’єкта електроенергетики з альтернативних джерел енергії (а з використанням гідроенергії - лише мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями), виробництво електричної енергії на якому підлягає стимулюванню відповідно до закону шляхом встановлення «зеленого» тарифу або аукціонної ціни.

Таким чином, ФОП, який планує виробляти та продавати електроенергію за «зеленим» тарифом, повинен отримувати ліцензію. 

Більше інформації про ліцензування цієї діяльності можна отримати тут, а з ліцензійними умовами можна ознайомитись тут.

 

Чи оподатковується сума гранту при отриманні на рахунок ФОПа?

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (104.04): «Чи включається до доходу ФОП на загальній системі оподаткування суми доходу у вигляді бюджетного вітчизняного або міжнародного гранту, отриманого на розвиток підприємницької діяльності?».

ДПС відповідає, що сума доходу у вигляді бюджетного вітчизняного або міжнародного гранту оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку – фізичних осіб. Тож сума гранту не оподатковується у складі доходу ФОП.

Такий грант оподатковується у складі доходу фізособи. Про особливості оподаткування гранту у складі доходу фізособи можна почитати тут та тут.

Також читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»