• Посилання скопійовано

Працівник отримав ІІ групу інвалідності: які дії роботодавця?

Які дії роботодавця у разі отримання працівником ІІ групи інвалідності (може виконувати легку роботу в надомних умовах)?

Якщо працівнику установили інвалідність, то роботодавець повинен досконало проаналізувати рекомендації МСЕК з наведеними висновками про умови і характер праці у довідці до акта огляду МСЕК (форма №157-1/о) або у повідомленні установи про результати огляду МСЕК (форма №162/о).

Слід зазначити, що висновки МСЕК про умови і характер праці осіб з інвалідністю є обов’язковими для роботодавців, таким чином, роботодавець повинен створити особам з інвалідністю умови праці з урахуванням рекомендацій МСЕК згідно з вимогами ст. 69 Закону №2801 та ст. 12 Закону №2694.

Також, стане в нагоді індивідуальна програма реабілітації, яка гарантує особам з інвалідністю право працювати саме з урахуванням таких програм реабілітації (ч. 1 ст. 17 Закону №875).

МСЕК може дійти висновку, що працівник може працювати на умовах неповного робочого дня або неповного робочого тижня у відповідності до вимог ст. 172 КЗпП чи запропонувати перевести працівника на легшу роботу (ст. 170 КЗпП).  

Після ретельного вивчення й аналізу висновків і рекомендацій МСЕК про умови і характер праці працівника, якому встановлено інвалідність, роботодавець повинен визначити можливість створення для нього належних умов праці, щоб задовольнити вимогу МСЕК.

Зазначимо, що переведення працівника на легшу роботу можливе тільки за його згодою.

Також, згідно з ч. 5 ст. 6 Закону про охорону праці працівника, який за станом здоров’я відповідно до медичного висновку потребує надання легшої роботи, роботодавець повинен перевести за згодою працівника на таку роботу на термін, зазначений у медичному висновку, і у разі потреби встановити скорочений робочий день та організувати проведення навчання працівника з набуття іншої професії відповідно до законодавства.

Якщо працівнику-особі з інвалідністю нічого запропонувати: характер і умови виконуваних професійних обов’язків відповідно до займаної посади не відповідають рекомендаціям МСЕК (відповідно він не може залишатися на своїй посаді), а вакантні посади, які б відповідали рекомендованим умовам праці, відсутні, то слідує звільнення за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП з виплатою вихідної допомоги в розмірі не менше середнього місячного заробітку за ст. 44 КЗпП. А також проведенням остаточного розрахунку у день звільнення (ст. 116 КЗпП) з дотриманням вимог визначених ст. 47 КЗпП.

Отже, якщо працівнику у довідці МСЕК зазначено, що він може виконувати легку роботу і роботодавець може нею забезпечити, нехай і дистанційно (віддалено з дому) законодавством це не заборонено і працівник не заперечує, то виходить, що роботодавець створив необхідні умови праці працівнику - особі з інвалідністю з урахуванням рекомендацій МСЕК.

Тож, дійшовши згоди, працівник може приступити до роботи з дому, проте, з дотриманням мінімальних державних гарантій щодо оплати праці з боку роботодавця.

Звертаємо увагу, що працівник – особа з інвалідністю ІІ групи матиме право на 30 календарних днів відпустки (ч. 7 ст. 6 Закону про відпустки), які надаються у зручний для нього час (п. 2 ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки). Також працівник матиме право на підвищену ПСП (пп. «ґ» пп. 169.1.3 ПКУ).

А ще роботодавець має на підставі завіреної копії довідки МСЕК здійснювати нарахування ЄСВ на дохід працівника – особи з інвалідністю у розмірі 8,41% (ч. 13 ст. 8 Закону про ЄСВ). Робити це треба з дати встановлення інвалідності. 

Ми про зазначене вище писали тут і тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    Сьогодні 14:2210
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.202453
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024315
  • Оплата дня огляду на МСЕК під час тривалого лікарняного
    Працівник перебував на лікарняному з 18.12.2023 р. до 11.04.2024 р. включно. З 11.04.2024 р. йому надано другу групу інвалідності (надав довідку МСЕК). Чи підлягає оплаті останній день лікарняного (11 квітня), який також є і датою присвоєння інвалідності?
    25.04.202445
  • Допомога на лікування працівника під час призупинення з ним дії трудового договору
    Чи може працівник, з яким призупинено дію трудового договору, отримати від підприємства допомогу на лікування у вигляді оплати послуг медичному закладу? Які податкові наслідки у разі отримання такої допомоги?
    22.04.202428