• Посилання скопійовано

Чи індексувати зарплату у громадській організації у 2023 році?

Громадська організація здійснює свою діяльність за рахунок грантів донорів за погодженими бюджетами. У штаті організації є 4 працівника. Чи зобов'язана організація нараховувати індексацію штатним працівникам та за яким нормативним актом?

Як відомо, індексацію грошових доходів громадян мали проводити всі підприємства, установи, організації незалежно від форми власності та господарювання, а також фізичні особи - підприємці, які використовують працю найманих працівників. І громадські організації не були  виключенням.

Проте, на 2023 рік, п. 3 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет на 2023 рік, зокрема, зупинено дію Закону "Про індексацію грошових доходів населення"

Тобто, усі роботодавці отримують послаблення на 2023 рік у вигляді призупинення обов’язків щодо нарахування індексації заробітної плати.

Громадські організації не отримують прибуток від своєї діяльності та залежать від зовнішніх джерел фінансування, зокрема, як в даному випадку, від грантів. Як правило, грант надається безоплатно і безповоротно, на умовах, передбачених грантодавцем.

Згідно з ч. 3 ст. 2 Закону про оплату праці, виплати в рамках грантів віднесені до інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Зазначеними законами чи будь-якими іншими нормативними документами ніяким чином не обмежено роботодавця – неприбуткову організацію щодо прийняття рішення про додаткові стимулюючі виплати у зв’язку з високим рівнем інфляції в Україні.

Оскільки, згідно зі ст. 9-1 КЗпП підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за власні кошти можуть встановлювати додаткові відповідно до законодавства трудові і соціально-побутові пільги для працівників.  

Таке рішення потрібно зафіксувати в наказі попередньо перевіривши умови договору на отримання гранту стосовно того чи можна кошти у вигляді грантів використовувати на формування заробітної плати, для уникнення в подальшому непорозумінь з грантодавцем. Тому що при укладенні договору з грантодавцем важливе направлення коштів, отриманих як грант, на покриття, наприклад інших видатків на проекти, заробітну плату, придбання необхідного обладнання, оплату службових відряджень працівників тощо.

Потрібно також пам’ятати, що доходи (прибутки) неприбуткової організації, як відомо, мають використовуватися виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ).

Тобто доходи, отримані неприбутковою організацією від будь-якої діяльності, мають використовуватися виключно на реалізацію своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов'язаних із ними осіб.

Таким чином, якщо договором на отримання гранту передбачено умову використання даних коштів, зокрема та зарплату працівникам, то керівник громадської організації має право прийняти рішення щодо добровільного нарахування індексації у 2023 році, а її виплата вважатиметься витратами в межах статутної діяльності. 

***

Також читайте:

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Оплата відрядження працівнику, який суміщає посади
    Працівник працює прибиральником території та згідно з наказом по підприємству має суміщення за посадою водія з доплатою 50% від окладу водія. Іноді його відправляють у відрядження, виплачуються добові. Чи потрібно відрядження відображати у табелі обліку робочого часу? Чи потрібно платити середньоденну зарплату за дні відрядження ,чи це буде лише оклад плюс суміщення?
    29.04.202439
  • Приклади нарахування зарплати при неповному робочому дні
    Як розраховувати заробітну плату, якщо у наказі про прийняття зазначено такий графік роботи: понеділок по 1 (одній) годині на тиждень з 09:00 до 10:00. Посадовий оклад відповідно до штатного розпису 8 000 гривень на місяць?
    26.04.202471
  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245721
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 6494
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202445