• Посилання скопійовано

Як оформити консервацію зерносушарки і чи подавати звіт до екологічного департаменту?

ФГ має дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря на зерносушарку. В 2023 році зерносушарка не працювала. Як правильно оформити консервацію зерносушарки? Чи розміщувати звіт про дотримання умов дозволу згідно з Порядком, затвердженому Постановою КМУ від 20.01.2023 р. №58? Чи подавати звіт до департаменту екології?

Особливості консервації зерносушарки

Особливості консервації ОЗ ми детально розглядали тут.

Порядок консервації ОЗ не регламентований нормативними документами, тому кожне підприємство встановлює такий порядок самостійно. При цьому за зразок можна взяти порядок консервації, встановлений Положенням № 1183, яке є обов’язковим для підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, а також засновані на державній власності, крім підприємств, установ Державної кримінально-виконавчої служби.

Зокрема, згідно з Положенням № 1183 консервація оформляється проектом консервації, затвердженим власником підприємства. До проекту консервації додається перелік ресурсів, необхіних для проведення консервації, за формою додатку 2 до Положення. Якщо ФГ не потребує такого проекту, воно може не складати його, а одразу оформити рішення керівника, яке й буде підставою для консервації.

Під час консервації об’єкт приводиться у стан, що забезпечує збереження технологічного обладнання, будівель і споруд, а також безпеку технічного персоналу і населення, охорону довкілля. 

Для підготовки до консервації утворюється комісія, яка виносить рішення про консервацію згідно з додатком 1 до Положення №1183

Але, повторимося, ФГ може встановити і власний порядок консервації. Причому під час консервації потрібно не тільки оформити документи, а й виконати відповідні роботи, наприклад, провести відповідне ТО зерносушарки для підготовки її до зберігання, упакувати її за потреби, опечатати приміщення, закрити віконні просвіти щитами тощо.

 

Чи розміщувати звіт про дотримання умов дозволу згідно з Порядком, затвердженим Постановою КМУ від 20.01.2023 р. №58?

Так, потрібно розміщувати.

Про це прямо зазначено в ч. 12 ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»: суб’єкт господарювання щороку подає до дозвільного органу звіт про дотримання умов дозволу на викиди та виконання заходів щодо здійснення контролю за дотриманням встановлених гранично допустимих викидів забруднюючих речовин. 

Особливості подання цього Звіту встановлені Порядком №58, який набрав чинності з 01.01.2024 р.

 

Чи подавати звіт до департаменту екології?

Відповідно до п. 3 Порядку №58, Звіт подається та розміщується в електронній або паперовій формі.

Відповідно до п. 4 Порядку №58, подання та розміщення звіту в електронній формі здійснюється суб’єктом господарювання або уповноваженою ним особою через електронний кабінет користувача платформи «ЕкоСистема»:

Відповідно до п. 5 Порядку №58, Звіт в паперовій формі подається у разі:

  • відсутності в електронній формі дозволу на викиди, на підставі якого створюється звіт програмними засобами платформи «ЕкоСистема»;
  • настання обставин непереборної сили, що унеможливлюють технічне використання платформи «ЕкоСистема» під час подання та розміщення звіту в електронній формі.

Звіт у паперовій формі, до якого додається його електронна копія у форматі Adobe Portable Document Format (PDF), подається дозвільному органу, що видав суб’єкту господарювання дозвіл на викиди.

У разі подання звіту в електронній формі паперова форма звіту не створюється.

Тобто, якщо Звіт не подано в електронній формі, він подається в паперовій формі дозвільному органу. 

Таким дозвільним органом є:

  • для об’єкта першої групи, або об’єкта, який знаходиться на території зони відчуження, зони безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи -  Мінприроди;
  • для об’єкта другої або третьої групи - обласні, Київська, Севастопольська міські державні адміністрації, орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища.

Таким чином, якщо звіт не подано в електронній формі, він подається в паперовій формі до департаменту екології відповідної обласної адміністрації, якщо зерносушарка відноситься до об’єкта другої або третьої групи і саме такий департамент видавав дозвіл.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Відходи, які утворилися в результаті переробки давальницької сировини від нерезидента утилізовано: облік та оподаткування
    Підприємство-платник ЄП ІІІ групи за ставкою 3% працює з нерезидентом за контрактом переробки давальницької сировини. В процесі переробки утворюються виробничі відходи. При вивозі готової продукції митний орган визначає, що відходи мають госпцінність та переводить у митний режим імпорту зі сплатою податків за справедливою вартістю. Відповідно до умов договору, відходи на прохання замовника утилізуються на території України. Як відобразити цю операцію в обліку? Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ на вартість утилізованих відходів?
    09.05.202412
  • Отримали аркуш коригування до МД: як відобразити в обліку?
    ТОВ отримало аркуш коригування до МД, на збільшення ПДВ. Як відобразити таку операцію в обліку?
    08.05.202428
  • Чи можна визнати податковий кредит з ПДВ у першому кварталі, а відповідні витрати в бухобліку – в четвертому?
    Щоб не показувати збитки у 1 кварталі 2024 р., акти виконаних робіт березня підприємтво перенесло на 39 рахунок. Податкові накладні за цими актами були відображені в декларації з ПДВ згідно з датою актів у березні 2024 р. Чи є ризик, що цей податковий кредит не визнають під час перевірки, якщо витрати будуть відображені у 4 кварталі 2024 р., або ці послуги не будуть відображені, як витрати, а списані на 44 рахунок (тобто за рахунок прибутку)?
    07.05.202455
  • ГО фінансує розробки, які проводить ТОВ: який бухоблік витрат та результатів такої співпраці?
    ТОВ уклало договір на виконання дослідно-конструкторських та технологічних робіт з громадською організацією (ГО). ГО передає ТОВ матеріали, інструменти та сплачує за розробку, при цьому результати роботи залишаються у виконавця. Виконавець згідно з проведеною розробкою зробив конструкторську документацію та отримав технічні умови (ТУ), які належать виконавцю. Як обліковувати ТМЦ (матеріали та інструменти) у ТОВ та результати виконаних робіт – конструкторську документацію, ТУ, дослідні моделі виробів?
    07.05.202412
  • Курсові різниці при отриманні та оплаті послуг Google
    Між ТОВ та компанією Google укладено договір з надання послуг (надання інтернет-платформи). ТОВ має корпоративну гривневу картку. Нарахування за послуги компанією Google проводяться щомісяця 1 числа у валюті USD. Списання коштів за послуги з корпоративної картки проводяться у гривні щомісяця до 5 числа. Наприклад: 01.01.2024 р. - нарахування за послуги компанією Google за січень 2024 р. – 84,29 USD, а 04.04.2024 р. – списання оплати за послуги за січень 2024 з корпоративної картки – 3245,17 грн. який бухоблік?
    07.05.202426