• Посилання скопійовано

Відступлення права вимоги боргу фізособі: що в обліку?

Члену ФГ видана ПФД згідно з договором. Термін повернення настав. Член ФГ відмовляється повертати позику. До ФГ звернулася фізсоба з пропозицією викупити борг члена за договором купівлі-продажу за 100% боргу плюс інфляційні нарахування. ФГ погодилося на продаж боргу іншій фізособі. Як правильно відобразити цю операцію в бухгалтерському та податкову обліказ та звітності?

Так звана купівля-продаж боргів кваліфікується як відступлення права вимоги та регулюється ст. 512 - 519 ЦКУ. Законна передача боргів (як фізосіб, так і юросіб) має декілька особливостей.

По-перше, обов’язково між первинним кредитором (позичальником) та новим кредитором (позичальником) має бути укладений договір про відступлення права вимоги повернення боргу. Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові (ч. 1 ст. 513 ЦКУ). Отже, якщо договір позики було оформлено на папері, то і договір про відступлення права вимоги (заміну кредитора) має бути паперовим. 

Борг, своєю чергою, повинен бути підтверджений документально. І згідно з ч. 1 ст. 517 ЦКУ, первісний кредитор повинен передати новому кредиторові документи, які засвідчують права, що передаються, та інформацію, яка є важливою для їх здійснення.

По-друге, первинний кредитор (позичальник) зобов’язаний письмово повідомити свого боржника про відступлення права вимоги за його договором позики новому кредиторові із зазначенням договірних даних про останнього. Інакше новий кредитор має ризик у зв’язку з тим, що борг може бути повернений первинному кредиторові і таке виконання боржником свого зобов’язання з повернення боргу вважатиметься належним (ч. 2 ст. 516 ЦКУ). Боржник взагалі має право відмовити у поверненні боргу, якщо йому не було надано доказів переходу до нового кредитора прав у зобов'язанні (ч. 2 ст. 517 ЦКУ).

Втретє, первинний кредитор відповідає перед новим кредитором тільки за недійсність переданої йому вимоги, але не відповідає за невиконання боржником свого зобов’язання з повернення боргу, крім випадків, якщо він письмово поручився за боржника перед новим кредитором (ч. 1 ст. 519 ЦКУ).

 

Податковий облік 

Розділом ІІІ ПКУ не визначено окремого податкового обліку операцій з відступлення права вимоги боргу. Отже, облік таких операцій ведеться за правилами бухгалтерського обліку.

Операції з відступлення права вимоги (якщо не йдеться про іпотеку) не є об'єктом оподаткування ПДВ (пп. 196.1.5 ПКУ).

Що стосується ПДФО та ВЗ, то в ситуації, яка розглядається, дохід (об’єкт оподаткування) у фізособи-нового кредитора, як правило, не виникає. Пояснимо нашу думку. 

Коли він отримує право вимоги, він платить за це певну суму коштів, тобто, несе витрати. Коли він отримує погашення боргу, для нього це, по суті, погашення наявної в нього дебіторської заборгованості, що теж не призводить до появи оподаткованого доходу. А от якщо боржник заплатить більше, ніж новий кредитор заплатив попередньому (наприклад, якщо він  викупив борг із дисконтом), ось в такому випадку, на дату отримання суми перевищення, у нового кредитора виникає оподаткований ПДФО та ВЗ дохід. Якщо такий дохід отримано від звичайної фізособи, то новий кредитор має задекларувати його в річній декларації про майновий стан та доходи

 

Облік 

Приклад. Фізособі – члену ФГ було видано короткостроковубезпроцентну позику, за якою минув строк погашення, в сумі 5000,00 грн. Також ФГ було затребувано від боржника згідно з ч. 2 ст. 625 ЦКУ, компенсувати інфляційні втрати та сплатити 3% річних за весь період прострочення грошового зобов’язання в сумі 600,00 грн (умовно), яка була визнана боржником. За договором купівлі-продажу продано борг члена ФГ – боржника іншій фізичній особі. В обліку така операція матиме такий вигляд:

№з/п

Зміст операції

Дт

Кт

Сума, грн.

1

Видана короткострокова позика члену ФГ

377

311

5000,00

2

Визнана членом ФГ (боржником) сума інфляційних витрат)

374

715

600,00

3

Відступлення права вимоги боргу та інфляційних витратза договором з новим кредитором

685

685 

377

374

5000,00

600,00

4

Оплата права вимоги новим кредитором

311

685

5600,00

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Відходи, які утворилися в результаті переробки давальницької сировини від нерезидента утилізовано: облік та оподаткування
    Підприємство-платник ЄП ІІІ групи за ставкою 3% працює з нерезидентом за контрактом переробки давальницької сировини. В процесі переробки утворюються виробничі відходи. При вивозі готової продукції митний орган визначає, що відходи мають госпцінність та переводить у митний режим імпорту зі сплатою податків за справедливою вартістю. Відповідно до умов договору, відходи на прохання замовника утилізуються на території України. Як відобразити цю операцію в обліку? Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ на вартість утилізованих відходів?
    09.05.202412
  • Отримали аркуш коригування до МД: як відобразити в обліку?
    ТОВ отримало аркуш коригування до МД, на збільшення ПДВ. Як відобразити таку операцію в обліку?
    08.05.202428
  • Чи можна визнати податковий кредит з ПДВ у першому кварталі, а відповідні витрати в бухобліку – в четвертому?
    Щоб не показувати збитки у 1 кварталі 2024 р., акти виконаних робіт березня підприємтво перенесло на 39 рахунок. Податкові накладні за цими актами були відображені в декларації з ПДВ згідно з датою актів у березні 2024 р. Чи є ризик, що цей податковий кредит не визнають під час перевірки, якщо витрати будуть відображені у 4 кварталі 2024 р., або ці послуги не будуть відображені, як витрати, а списані на 44 рахунок (тобто за рахунок прибутку)?
    07.05.202455
  • ГО фінансує розробки, які проводить ТОВ: який бухоблік витрат та результатів такої співпраці?
    ТОВ уклало договір на виконання дослідно-конструкторських та технологічних робіт з громадською організацією (ГО). ГО передає ТОВ матеріали, інструменти та сплачує за розробку, при цьому результати роботи залишаються у виконавця. Виконавець згідно з проведеною розробкою зробив конструкторську документацію та отримав технічні умови (ТУ), які належать виконавцю. Як обліковувати ТМЦ (матеріали та інструменти) у ТОВ та результати виконаних робіт – конструкторську документацію, ТУ, дослідні моделі виробів?
    07.05.202412
  • Курсові різниці при отриманні та оплаті послуг Google
    Між ТОВ та компанією Google укладено договір з надання послуг (надання інтернет-платформи). ТОВ має корпоративну гривневу картку. Нарахування за послуги компанією Google проводяться щомісяця 1 числа у валюті USD. Списання коштів за послуги з корпоративної картки проводяться у гривні щомісяця до 5 числа. Наприклад: 01.01.2024 р. - нарахування за послуги компанією Google за січень 2024 р. – 84,29 USD, а 04.04.2024 р. – списання оплати за послуги за січень 2024 з корпоративної картки – 3245,17 грн. який бухоблік?
    07.05.202426