• Посилання скопійовано

Списання зіпсованої продукції: облік та оподаткування

Підприємство імпортує свіжоморожену рибу. Внаслідок відключення електроенергії розморозилися холодильні камери і риба частково зіпсувалася повністю, а частково значно знизилася якість. Які особливості обліку та оподаткування?

Оформлення

У разі встановлення фактів псування цінностей є обов’язковим проведення інвентаризації (п. 7 розд. І Положення № 879).

Таким чином, в загальному порядку проводиться інвентаризація запасів, яка оформляється інвентаризаційними документами - інвентаризаційним описом, звіряльними відомостями, протоколом інвентаризаційної комісії. 

Типові форми цих документів є лише для «бюджетників» — вони затверджені Наказом №572. Тож підприємство може самостійно розробити власні форми документів, або скористатися «бюджетними» формами. 

Відповідно до п. 4.4 розд. ІІІ Положення № 879 виявлені під час інвентаризації непридатні або зіпсовані запаси вносяться до окремого інвентаризаційного опису, в якому вказуються найменування відповідних запасів, їх кількість, причини, ступінь і характер псування, пропозиції щодо їх знецінення, списання або можливості використання цих предметів у господарських цілях.

Окрім того, будуть складатися окремі акти уцінки товарів, акти утилізації повністю зіпсованих товарів. Форми актів нормативними документами не встановлені, тому створюються самостійно підприємством. 

Затверджені керівником інвентаризаційні документи є підставою для відображення операцій списання, уцінки запасів (риби) в обліку.

Про інвентаризацію запасів можна почитати тут, тут.

 

Бухгалтерський облік

Повністю зіпсовані запаси

Відповідно до п. 5 НП(С)БО 9, запаси визнаються активом, якщо існує імовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов'язані з їх використанням, та їх вартість може бути достовірно визначена.

Вартість повністю втрачених (зіпсованих або тих, що не вистачає) запасів списуються на витрати звітного періоду (п. 27 НП(С)БО 9).

Отже, повністю зіпсовану рибу списують з балансу - на субрахунок 947 “Нестачі і втрати від псування цінностей”: 

  • Дт 947 Кт 28 - на собівартість риби;
  • Дт 947 Кт 641 - нараховане компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ, якщо за списаною рибою відображався ПК (про ПДВ далі).

Риба, за якою знизилась якість

Згідно з нормами п. 24 - п. 27 НП(С)БО 9:

  • Запаси відображаються в бухгалтерському обліку і звітності за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації;
  • Запаси відображаються за чистою вартістю реалізації, якщо на дату балансу їх ціна знизилась або вони зіпсовані, застаріли, або іншим чином втратили первісно очікувану економічну вигоду.
  • Чиста вартість реалізації визначається по кожній одиниці запасів вирахуванням з очікуваної ціни продажу очікуваних витрат на завершення виробництва і збут.
  • Сума, на яку первісна вартість запасів перевищує чисту вартість їх реалізації, та вартість повністю втрачених (зіпсованих або тих, що  не вистачає) запасів списуються на витрати звітного періоду.

Відповідно до п. 4 НП(С)БО 9, чиста вартість реалізації запасів - очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію.

Наприклад, якщо первісна вартість риби 50 000 грн, а внаслідок втрати якості можна продати за 30 000 грн (без урахування ПДВ), чиста вартість реалізації складе 30 000 грн. 

Суму уцінки списують на субрахунок 946 "Втрати від знецінення запасів":

  • Дт 946 Кт 28 - 20 000 грн (50 000 - 30 000).

Продаж уціненої риби відображається в загальному порядку, як продаж інших товарів, без якихось особливостей.

 

Чи можна товар продати нижче собівартості?

Чинним законодавством не встановлюються граничні ціни на рибу. Тому підприємство може продати рибу за будь-якою ціною, погодженою з покупцями. Навіть може передати безоплатно.

 

Податок на прибуток

Вартість повністю зіпсованої риби, вартість уцінки зменшує фінрезультат до оподаткування та, відповідно, об’єкт оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ). Причому податкових різниць для такої ситуації ПКУ не встановлює.

Те саме стосується риби, проданої за ціною нижче собівартості. Дохід від продажу збільшує фінрезультат до оподаткування, а собівартість риби зменшує такий фінрезультат. Податкових різниць тут немає.

 

ПДВ

Щодо списаної риби, яка повністю зіпсована

Якщо риба повністю зіпсована і списана з балансу, вона вже не буде використовуватися в господарській діяльності підприємства. Тому якщо риба придбана з ПДВ (сплачено ПДВ при імпорті і підприємство мало право відобразити ПК), потрібно нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ, склавши ПН і зареєструвавши в ЄРПН.

 

По уціненій рибі

Операція уцінки не є операцією постачання, а тому ПДВ на операцію уцінки не нараховується. 

Таку сама відповідь податкової читаємо на подібне питання в ЗІР (101.07): "Чи є об’єктом оподаткування ПДВ операції з переоцінки (уцінки/дооцінки) необоротних активів?".

При продажу уціненої риби слід врахувати таке:

Згідно з пп. 188.1 ПКУ база оподаткування при продажу товарів визначається за договірною ціною продажу, але не нижче ціни придбання товарів.

Якщо ціна продажу нижче ціни придбання, складають дві ПН - першу на договірну ціну, другу на різницю між ціною придбання і ціною продажу. 

Про такі ПН можна почитати тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»