• Посилання скопійовано

Як списати залишок дрібних монет, що залишилися в касі?

В касі залишок готівки станом на 01.10.2019 р. складає 2,17 грн. З 01.10.2019 р. виплата із каси проводиться із округленням суми до 10 копійок. Як на сьогоднішний день закрити в касі 7 копійок?

Відповідно до п. 5 Постанови № 82, банкам України наказано:

  • заборонити з 1 жовтня 2019 року видавати з кас банків монети дрібних номіналів за всіма видами готівкових операцій;
  • до 18 жовтня 2019 року забезпечити обов’яз­кове приймання від клієнтів — суб’єктів господарювання (як юридичних, так і фізичних осіб) залишків монет номіналами 1, 2 і 5 копійок для зарахування на рахунки. 

Якщо до 18.10.2019 р. підприємство не встигло здати до банку дрібні монети або їх сума дуже незначна, можна списати їх з каси на підставі проведеної інвентаризації залишку коштів в касі.

Матеріально відповідальні особи до початку проведення інвентаризації дають розписку, форма якої визначена в додатку 7 до Положення №148. 

Комісія перевіряє наявність коштів шляхом повного перерахування всієї готівки, що є в касі, та встановлює факт наявності в касі дрібних монет, які вже не є платіжним засобом, про що зазначається в акті інвентаризації.

Акт про результати інвентаризації наявних коштів згідно з додатком 7 до Положення №148 складається у двох примірниках і підписується членами інвентаризаційної комісії та матеріально відповідальною особою.

Один примірник акта передається до бухгалтерії установи (підприємства), другий залишається в матеріально відповідальної особи.

Списання дрібних монет оформлюється записом Дт 949 Кт 301 на підставі висновків інвентаризаційної комісії, що викладені в акті інвентаризації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»