• Посилання скопійовано

Чи потрібно сплачувати акциз при імпорті підакцизного пального у споживчій тарі до 5 л?

Підприємство планує імпортувати товар "Очисник інжектора" з кодом УКТЗЕД 3814 00 90 90. Товар йде в об'ємі кожної окремої пляшечки 300 мл, в упаковці - 24 шт (всього товару буде імпортовано - 6 тон). Чи буде цей товар підакцизним? Чи треба мати якісь особливі (дозвільні) документи на продаж такого товару?

Відповідно до пп. 215.3.4 ПКУ, до підакцизних товарів належать товари з кодом УКТ ЗЕД 3814 00 90 90, але тільки розчинники або розріджувачі на основі метанолу та інші готові суміші на основі метанолу. Якщо товар "Очисник інжектора" з кодом УКТЗЕД 3814 00 90 90 не належить до вказаної номенклатури, то він не є підакцизним товаром і його оподаткування не залежить від об’єму тари, в якій він реалізується. Також не справляється акцизний податок при ввезенні такого товару.

Якщо ж товар "Очисник інжектора" з кодом УКТЗЕД 3814 00 90 90 є розчинником або розріджувачем на основі метанолу, або іншою готовою сумішшю на основі метанолу, він належить до підакцизних товарів. В цьому випадку потрібно звернути увагу на фасування цього товару – в пляшечках об’ємом 300 мл, в упаковці по 24 шт. 

Згідно з пп. 213.1 ПКУ об'єктами оподаткування акцизом є операції з ввезення та реалізації підакцизних товарів, зокрема:

  • З реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції);
  • ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України.

Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ, не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками.

Аналогічного правила для ввезення такого товару ПКУ не містить, тому при ввезенні підакцизного пального на митну територію України у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно) справляється акцизний податок на загальних підставах.

При подальшій реалізації підакцизного  товару у такій тарі на митній території України, суб’єкт господарювання не здійснює операції з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ, відповідно, не є платником акцизного податку з реалізації пального на митній території України, у нього відсутній обов’язок складати акцизні накладні при здійсненні таких операцій. Такий суб’єкт господарювання не є розпорядником акцизного складу і в нього не виникає зобов’язання реєструвати акцизні склади.

Суб’єкти господарювання можуть здійснювати операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) на митній території України пального у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками, без отримання ліцензій відповідно до вимог Закону №481.

***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»