• Посилання скопійовано

Оприбутковування імпортного товару: якою датою?

Вартість перевезень, фрахт і доставку на МЛС оплачує покупець, яку включає до собівартості товару. Доставку з МЛС до власного складу також оплачує покупець. Чи включати її до собівартості товарів? Якою датою оприбутковувати імпортний товар, якщо у договорі про це нічого не вказано?

Запитання:

Якою датою оприбутковувати імпортний товар, якщо у договорі про це нічого не вказано? Наприклад, 20.02 товар доставлено у порт. 21.02 товар доставили на митно-логістичний склад (МЛС), на якому розміщувач - іноземний постачальник, він же і сплачує складу за зберігання. Потім 22.02. товар розмитнили. А 23.02. товар потрапив на наш склад. Вартість перевезень оплачує покупець, а також фрахт і доставку на МЛС, яку включає до собівартості товару. Доставку з МЛС до власного складу також оплачує покупець. Чи включати її до собівартості товарів?

Відповідь: Відповідно до пп. 1.5 Положення №201 до умов, які повинні бути передбачені в зовнішньоекономічному договорі (контракті), якщо сторони не погодилися про інше щодо викладення умов договору і така домовленість не позбавляє договір предмета, об'єкта, мети та інших істотних умов, без погодження яких сторонами договір може вважатися таким, що неукладений, або його може бути визнано недійсним внаслідок недодержання форми згідно з чинним законодавством України, відносяться базисні умови поставки товарів (приймання-здавання виконаних робіт або послуг).

У вказаному розділі зазначається вид транспорту та базисні умови поставки (відповідно до правил Інкотермс). Ці умови визначають обов'язки контрагентів щодо поставки товару і встановлюють момент переходу ризиків від однієї сторони до іншої, а також конкретний строк поставки товару (окремих партій товару).

Наприклад, термін DAP «Поставка в пункті» означає, що продавець виконав своє зобов'язання по постачанню, коли він надав покупцеві товар, готовий до розвантаження з транспортного засобу, що прибув в узгоджене місце призначення. 

Продавець несе всі ризики, пов'язані з доставкою товару в узгоджене місце призначення. Продавець не зобов'язаний виконувати митні формальності або сплачувати імпортні мита при ввезенні товару. Даний термін може застосовуватися при поставках будь-яким видом транспорту.

Отже, за умовами постачання DAP датою оприбуткування товару є дата прибуття транспортного засобу в узгоджене місце призначення, в якому цей товар готовий до розвантаження, наприклад, на склад покупця. Оприбуткування товару відображається проведенням ДТ 281 КТ 632. 

Термін FOB «Франко борт» означає, що продавець виконав постачання, коли товар перейшов через поручні судна в названому порту відвантаження. Це означає, що з цього моменту усі витрати й ризики втрати чи пошкодження товару повинен нести покупець. 

За умовами терміна FOB на продавця покладається обов'язок по митному очищенню товару для експорту. Даний термін може застосовуватися тільки під час перевезення товару морським або внутрішнім водним транспортом. Якщо сторони не збираються поставити товар через поручні судна, слід застосовувати термін FCA.

Отже, за умовами постачання FOB датою оприбуткування товару є дата коли товар перейшов через поручні судна в названому порту відвантаження. Але за такими умовами товар на склад покупця ще не надійшов, а право власності він все отримав. 

Слід зазначити, що Інструкцією №291 окремого субрахунку для відображення товару в дорозі не передбачено. Тому покупець для відображення може використовувати субрахунки третього або четвертого порядку (288 або 2811).

Як визначається первісна вартість такого товару див. тут https://consulting.dtkt.ua/accounting/individual-transactions/10500 та тут https://consulting.dtkt.ua/taxation/pdv/10340.

Розглянемо ще один термін EXW «Франко завод». Цей термін означає, що продавець вважається таким, що виконав свої обов'язки з постачання, коли він надасть товар у розпорядження покупця на своєму підприємстві чи в іншому названому місці (наприклад: на заводі, фабриці, складі тощо). Продавець не відповідає за завантаження товару на транспортний засіб, а також за митне очищення товару для експорту.

Отже, за умовами постачання EXW право власності на товар переходить від продавця, коли він надасть товар у розпорядження покупця на своєму підприємстві. Тобто, покупець має оприбуткувати товар на дату, зазначену в документах продавця про відвантаження. У цьому разі також для відображення оприбуткування товару покупець використовує субрахунки третього або четвертого порядку (288 або 2811).

У разі, якщо базисні умови поставки товарів в зовнішньоекономічному договорі (контракті) не вказані такий договір може бути визнано недійсним у судовому порядку, оскільки він не відповідає вимогам законів України або міжнародних договорів України.

Щодо питання, чи включати до собівартості товарів доставку з МЛС до власного складу також оплачує покупець, зазначимо таке.

Відповідно до п. 8 П(С)БО 9 придбані (отримані) або вироблені запаси зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю.

Первісною вартістю запасів, що придбані за плату, є собівартість запасів, яка складається з фактичних витрат, вказаних у п. 9 П(С)БО 9, до яких також належать транспортно-заготівельні витрати (затрати на заготівлю запасів, оплата тарифів (фрахту) за вантажно-розвантажувальні роботи і транспортування запасів усіма видами транспорту до місця їх використання тощо). Приклади розподілу транспортно-заготівельних витрат наведені в додатку до П(С)БО 9.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЗЕД»

  • Товар імпортовано частинами, а продається як один виріб: що з УКТ ЗЕД?
    Підприємство поставляє складне хімічне обладнання - змішувач, який складається із багатьох частин. Головна частина - корпус, імпортується і складає 78% вартості змішувача.Чи можна для змішувача застосувати код УКТ ЗЕД, що відповідає УКТ ЗЕД корпусу та в податковій на змішувач поставити позначну імпортований товар?
    21.03.202465
  • Дата подання експортної митної декларації та дата її оформлення різні: коли визнати ПЗ та дохід?
    Підприємство-експортер подало митну декларацію до оформлення 31.01.2024 р. Завершення митного оформлення 01.02.2024. Курс в МД зафіксований станом на 31.01.2024. Коли підприємство має скласти ПН та за яким курсом? Як відобразити експорт товарів в бухгалтерському обліку?
    20.02.202464
  • Особливості та наслідки переведення боргу у ЗЕД
    У компанії були борги перед нерезидентом за постачання палива у 2021-2022 роках. У 2023 році інший нерезидент сплатив ці борги і тепер борги компанії перейшли до цього нерезидента. Передбачається оформлення 3-стороннього договору переведення боргу. Чи є якісь особливі вимоги до оформлення цієї угоди та податкові ризики від такої операції? Чи має значення дата цього договору?
    08.01.2024275
  • Продаж товару нерезиденту на території України: у якій валюті слід вести розрахунки?
    Нерезидент купив пальне для заправки авто на АЗС на території України у бак власного автомобіля. З даним контрагентом є договірні відносини. Якою валютою – гривнею чи євро має розрахуватися контагент на поточний рахунок продавця?
    02.01.2024506
  • За якими курсами оприбуткувати імпортний товар, який був оплачений раніше?
    В 2021-2022 рр. підприємство повернуло дефектні товари іноземному постачальнику. В серпні 2023 р. постачальник надав кредит-ноту на ці товари на 1570,8 євро. В гривнях це 1570,8 * 33,9292 = 53295,99 грн. В липні 2023 р. отримали інвойс на нові товари - 27497,26 євро, оплатили на 1570,8 євро менше з врахуванням кредит-ноти. Курс на дату оплати – 40,4046 грн/євро, на суму 1047548,25 грн. Товар отримали 05.08.2023 р., в МД зазначена вартість товару 27497,26 євро та 1111015,79 грн, як в інвойсі. Як закрити рахунок 632 у валюті та в гривнях?
    18.08.2023259